Відповідний проект закону (реєстр.№1045) "Про єдиний соціальний внесок", внесений народним депутатом В.Хомутинніком зареєстровано у Верховній Раді України.

В.Хомутиннік зазначив, що підвищення ефективності роботи фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування здійснюватиметься через запровадження в Україні єдиної системи збору страхових внесків, їх обліку та контролю за повнотою і своєчасністю сплати, а також єдиної інформаційної системи платників страхових внесків та застрахованих осіб. Таким органом пропонується визначити Пенсійний фонд України, оскільки в ньому створена організаційна, кадрова, програмно-технічна інфраструктура та централізована база даних із 26 млн. персональних справ застрахованих осіб, що використовується для визначення права на виплати з Пенсійного фонду та їх розміру, яка включає в повному обсязі всіх фізичних осіб, які зобов’язані сплачувати внески й до інших фондів. Тому створення єдиного реєстру застрахованих осіб, вважає народний депутат, потребує найменших затрат для модернізації інформаційних технологій.

При визначенні розміру єдиного соціального внеску для роботодавців враховуватимуться кошти на чотири існуючі види соціального страхування, для найманих осіб - на три види страхування (крім страхування від нещасних випадків), які розподіляються між відповідними фондами.

Зберігається порядок розрахунку диференційованих розмірів страхових тарифів на страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, що спричинили втрату працездатності. Частина єдиного соціального внеску на цей вид страхування залежатиме від класу професійного ризику, до якого віднесено підприємство, установа, організація, але знижки та надбавки до страхових тарифів пропонується скасувати.

Об’єктом нарахування єдиного соціального внеску як для роботодавців, так і застрахованих осіб, визначаються суми нарахованої заробітної плати за видами виплат, що включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються згідно з нормативно-правовими актами тощо.

Законопроектом пропонується, щоб розмір єдиного соціального внеску для роботодавців та застрахованих осіб та пропорції його розподілу між видами соціального страхування за результатами актуарних розрахунків за поданням Кабінету Міністрів, встановлювалися Верховною Радою України в законі про Державний бюджет України на відповідний рік.

  
Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51