Законопроектом пропонується законодавчо визначити взаємовідносин між політичною партією (блоком політичних партій) та її представниками у місцевих радах у зв´язку із запровадженням пропорційної системи виборів депутатів до міських, районних у містах, районних, обласних рад, міст Києва та Севастополя.

Зокрема, узгодити положення Закону "Про статус депутатів місцевих рад", які випливали з мажоритарної системи виборів депутатів місцевих рад, із Законом "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів", який для виборів окремих видів місцевих рад запровадив пропорційну систему.

Це, передусім, встановлення правового взаємозв´язку між політичною партією (блоком політичних партій) та їх представниками, обраними до місцевих рад, шляхом запровадження додаткової підстави для дострокового припинення повноважень депутата, обраного від політичної партії (блоку політичних партій), у разі його невходження до складу депутатської фракції цієї політичної партії (блоку політичних партій) або його виходу із складу такої фракції.

Передбачається доповнити також процедуру довиборів депутата замість депутата, який вибув. Зокрема, заміщення вибулого депутата наступним за черговістю кандидатом у депутати у виборчому списку місцевої організації партії (блоку) у разі, коли йдеться про дострокове припинення повноважень  депутата, який обирався за виборчим списком від організації політичної партії або виборчого блоку організацій політичних партій в багатомандатному окрузі.

Крім того, законопроектом передбачається внести зміни до Закону "Про статус депутатів місцевих рад" у частині встановлення порядку формування складу місцевої ради у разі дострокового припинення повноважень депутата. А саме: пропонується визначити, що у разі дострокового припинення повноважень депутата, який обирався за виборчим списком від організації політичної партії або виборчого блоку організацій політичних партій, вибори депутата замість депутата, який вибув, не проводяться. У цьому випадку за рішенням територіальної виборчої комісії обраним депутатом визнається наступний за черговістю кандидат у депутати у виборчому списку місцевої організації партії (блоку).

Народний депутат В.Потапов вважає, що прийняття законопроекту дасть змогу "вперше на законодавчому рівні визначити форми взаємовідносин між політичними партіями та їх представниками у місцевих радах. З одного боку, це допоможе визначити рівень свободи діяльності у місцевих радах депутатів, обраних за виборчими списками від організацій політичних партій, виборчих блоків організацій політичних партій, а з іншого надасть можливість політичним партіям безпосередньо реалізувати свій політичний потенціал у місцевих радах, реально впливати на вирішення ними проблем соціально-економічного розвитку відповідних територій".

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51