Він містить ряд принципово нових положень, спрямованих на здійснення швидкого і справедливого судочинства, дотримання прав учасників цивільного процесу, а також дає можливість судам реалізувати покладені на них обов'язки.

Опрацювання і прийняття закону про доступ до судових рішень, на думку В.Онопенка, було головним здобутком Комітету. Зокрема, згідно з положеннями цього закону, тексти усіх рішень, постанов, вироків, ухвал судів загальної юрисдикції, повинні вноситися до Єдиного державного реєстру судових рішень. А тексти судових рішень, які набрали законної сили, повинні бути відкриті для безоплатного доступу на офіційному веб-порталі судової влади України.

Не менш важливе значення мав прийнятий парламентом Закон "Про третейські суди". Безумовними перевагами третейського розгляду вважається конфіденційність розгляду справи й ухваленого рішення, неформалізованість процесу, взаємна довіра арбітру, швидкість вирішення справи. Крім того, відповідно до цього закону в Україні можуть утворюватися та діяти постійно діючі третейські суди та третейські суди для вирішення конкретного спору (ad hok).

При підготовці проекту Кримінально-процесуального кодексу Комітет звертав особливу увагу на узгодження його з нормами законів "Про статус суддів", "Про судоустрій України", "Про прокуратуру" тощо.

Враховуючи те, що проект кодексу не відповідав потребам судів та правоохоронних органів і ускладнював їх роботу в разі його прийняття, Комітет висловився про недоцільність винесення проекту на друге читання без суттєвого доопрацювання. Для цього, на думку членів Комітету, потрібно створити комплексну робочу групу з представників двох комітетів, Верховного Суду України, прокуратури, Міністерства внутрішніх справ та наукових фахівців в галузі процесуального права.

Особливу роль відіграв прийнятий парламентом Закон "Про судову експертизу", поданий Комітетом. Зокрема, ним приведено чинне законодавства у відповідність до Конституції України, усунено суперечності між Законом "Про ліцензування певних видів господарської діяльності" та Законами "Про судову експертизу" і "Про підприємництво". Крім того, визначено професійні вимоги до осіб, які самостійно займаються судово-експертною діяльністю, встановлення єдиних засад підвищення фахової підготовки спеціалістів, джерел фінансування судово-експертних установ.

За період четвертого скликання Комітетом розглянуто та опрацьовано 18 законопроектів, пов'язаних з проблемами адвокатури України. Для опрацювання цих законопроектів Комітетом була створена робоча група за участю відомих науковців та адвокатів. Під час роботи було взято до уваги надіслані на розгляд Комітету рекомендації З'їзду адвокатів України, висновки та пропозиції Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, Верховного Суду України, Вищого господарського суду України, Міністерства юстиції України, Вищої кваліфікаційної комісії адвокатури при Кабінеті Міністрів України, Спілки адвокатів України, Генеральної прокуратури України, Міністерства внутрішніх справ України, Служби безпеки України тощо.

Закон про внесення змін до Цивільно-процесуального кодексу щодо касаційного провадження, зазначив В.Онопенко, спрямований, насамперед, на узгодження норм чинного ЦПК України між собою (в частині реґламентації процедури розгляду касаційних скарг судом касаційної інстанції), усунення прогалин законодавчого реґламентування захисту прав осіб, які мають право на подачу апеляційних та касаційних скарг. А також допомагає здійснити контроль з боку суду касаційної інстанції за обрахунком і сплатою до бюджету державного мита (судового збору) за подачу касаційних скарг та прискорити розгляд касаційних скарг у суді касаційної інстанції.

В.Онопенко підкреслив, що однією із найважливіших організаційних функцій Комітету, була участь у призначенні, звільненні, затвердженні та наданні згоди на призначення посадових осіб Верховною Радою України, суддів Конституційного Суду України, Верховного Суду України, вищих судів, спеціалізованих, апеляційних та районних, міських судів, Вищої кваліфікаційної комісії суддів тощо. Було розглянуто 2420 кандидатур, підготовлено 140 постанов про обрання та звільнення суддів.

За період четвертого скликання Комітетом проведено 124 засідання, на яких розглянуто 678 питань. Підготовлено понад 350 законодавчих актів. Прийнято парламентом за поданням Комітету 4 кодекси, 58 законів та 149 постанов.

Крім того, Комітетом проведено парламентські слухання на тему: "Про здійснення судово-правової реформи в Україні", та спільно з Комітетами з питань Європейської інтеграції, промислової політики та підприємництва на тему: "Співробітництво України та Німеччини".

Члени Комітету опрацьовали понад 13730 скарг і звернень громадян та організацій. Основні проблеми, які порушувалися в листах, стосувалися питань щодо рішень судів, виконання рішень суду чи інших органів, а також скарги на дії суддів та правоохоронних органів.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51