Зокрема, Комітет опрацював і подав на розгляд парламенту 219 законопроектів, з яких 176 було прийнято. Також розглянуто 72 проекти постанов, 28 з яких ухвалено Верховною Радою та 203 проекти законів про ратифікацію міжнародних угод.

Крім того, підготовлено і розглянуто 687 питань, переважна більшість з яких стосувалися багатьох аспектів зовнішньої політики України, ратифікації різних галузевих міжнародних угод, зовнішньоекономічної діяльності, міграційних та інших питань компетенції Комітету.

За словами виконуючого обов'язки голови Комітету О.Грачева, проведено 105 засідань, в тому числі 2 виїзних. На виїзних засіданнях Комітету в МЗС України в порядку контролю розглядалися актуальні проблеми взаємодії законодавчої та виконавчої влади у реалізації стратегічного курсу держави на європейську та євроатлантичну інтеграцію, входження України до Світової організації торгівлі, інших пріоритетних напрямів зовнішньої політики держави, забезпечення проходження на сесіях Верховної Ради законопроектів стосовно зовнішньополітичної діяльності, ролі парламентської дипломатії, шляхи підвищення ефективності міжпарламентських контактів з конкретними країнами.

Серед найважливіших правових документів, вважає О.Грачев, було розроблено проекти законів про міжнародні договори України (нова редакція), про статус закордонних українців, про дипломатичні ранги, про дипломатичні та службові паспорти, про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні, про представництво України за кордоном та деякі інші.

У порядку виконання контрольних функцій за дотриманням і реалізацією Конституції та законів України, на засіданнях Комітету заслуховувалися інформації керівників Міністерства закордонних справ про хід виконання положень Закону "Про дипломатичну службу" щодо проведення консультацій у Комітеті стосовно кандидатур на посади послів України у зарубіжних країнах та представників України при міжнародних організаціях, про підготовку закордонного виборчого округу до виборів Президента України та народних депутатів України, про дотримання положень Закону "Про статус закордонного українця" тощо.

На думку О.Грачева, великий успіх мали підготовлені і проведені спільно з Комітетом з питань Європейської інтеграції парламентські слухання на тему: "Стан і перспективи євроінтеграції України та її участі у формуванні Єдиного економічного простору". А також проведені комітетські слухання на тему: "Про проект Закону України "Про підприємства, що здійснюють посередництво у працевлаштуванні громадян за кордоном" та слухання, присвячені проблемам виплат колишнім остарбайтерам.

Комітетом за період четвертого скликання проведено низку засідань "круглих столів", зокрема, з проблем закордонних українців, приєднання України до Гаазької конвенції "Про захист дітей та співробітництво в галузі державного усиновлення", а також на тему: "Зовнішня політика України: сучасний стан та перспективи зміцнення".

Великий резонанс серед фахівців і громадськості, вважає О. Грачев, мали, зокрема, підготовлені і проведені Комітетом спільно з Женевським центром демократичного контролю над озброєнням дві міжнародні конференції з питань цивільного контролю над озброєнням та розробки відповідної законодавчої бази в Україні, міжпарламентська конференція, проведена спільно з Європейською асоціацією вільної торгівлі.

Значна робота проведена Комітетом щодо розбудови організаційної структури двостороннього міжпарламентського співробітництва. Зокрема, створено 74 депутатські групи з міжпарламентських зв'язків з парламентами зарубіжних країн. Одним з головних напрямів роботи яких є визначення та узгодження зі своїми іноземними колегами пріоритетів розвитку договірно-правових відносин України з відповідними країнами, а також залучення зарубіжного досвіду для розвитку вітчизняного законодавства.

Крім того, започатковано нову форму міжпарламентської співпраці комісії, форуми, асамблеї. Вже відбулося 7 засідань Міжпарламентської комісії по співробітництву Верховної Ради і Федеральних Зборів Російської Федерації. Розпочали роботу Українсько-литовський міжпарламентський форум та Міжпарламентська асамблея України і Республіки Польща. Ведеться підготовка до першого засідання Міжпарламентської комісії зі співробітництва Верховної Ради та Національних Зборів Республіки Білорусь та до першого засідання тристоронньої Українсько-литовсько-польської асамблеї.

О.Грачев підкреслив, що підвищення ефективності діяльності Комітету вбачається в більш дієвому залученні до законопроектної роботи фахівців міністерств, інших центральних органів виконавчої влади, незалежних експертів, періодичному заслуховуванні на засіданнях Комітету звітів постійних делегацій Верховної Ради у міжнародних парламентських організаціях, особливо правового спрямування, розгляді їх пропозицій для наступного врахування набутків міжпарламентського співробітництва при підготовці актів законодавства України.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51