Організатори заходу - парламентський Комітет з питань науки і освіти разом з Консультативною радою з питань інформатизації при Верховній Раді України - запросили для участі у дискусії народних депутатів, керівників та провідних фахівців представництв найбільших комп'ютерних компаній в Україні, представників громадських організацій.

Заступник голови Консультативної ради з питань інформатизації при Верховній Раді України народний депутат Михайло Родіонов, відкриваючи обговорення, зазначив, що проблема є важливою і важкою. За його словами, досвід України у питаннях безпеки дітей в Інтернеті досить обмежений. Тому підсумком зустрічі має стати напрацювання конкретних рекомендацій, які лягти б в основу майбутніх законопроектів.

М.Родіонов також позитивно відзначив ініціативи відомих світових комп'ютерних компаній і громадських організацій, спрямовані на убезпечення доступу дітей до небажаного контенту в Інтернеті.

Учасники "круглого столу" наголошували, що ця тема є актуальною для дорослих. Більшість з них має дітей. А, отже, дорослі мають потурбуватись про те, щоб діти використовували Інтернет в першу чергу для навчання, гармонійного розвитку, а не ставали заручниками або жертвами тих секторів мережі, які пропагують насилля, жорстокість, порнографію тощо.

Генеральний директор компанії "Майкрософт Україна" Валерій Лановенко вважає, що зусилля провідних комп'ютерних компаній, громадських організацій, силових органів сьогодні мають були спрямовані на попередження доступу дітей до небажаного контенту в Інтернеті та на роботу з жертвами.

Це випливає з деяких статистичних даних, згідно з якими, кожна третя дитина у світі під час перебування у глобальній інформаційній мережі стикається з небажаним контентом, а кожна п'ята дитина піддавалася насильству з боку користувачів мережі. Безпосередня небезпека для дитини надходить з сайтів, різноматних чатів, електронної пошти, систем миттєвих повідомлень тощо.

Учасники зустрічі наголошували на ролі бізнесу в розв'язанні проблеми безпечного перебування дитини в Інтернеті. Вона зводиться до підтримки розвитку технологій, які б захистили дітей в Інтернеті (програм з фільтрації наповнення веб-сайтів), тісному зв'язку з силовими органами (забезпеченні їх сучасними технологічними новинками, спроможними оперативно виявляти ті сектори мережі, які несуть безпосередню загрозу здоров'ю дітей), наданні експертиз для прийняття відповідних законодавчих актів, а також до соціального аспекту, навчанні батьків і дітей правильному користуванню необмеженими ресурсами мережі.

Під час заходу обговорено існуючу практику правозастосування у цій сфері в Україні у контексті досвіду інших країн та окреслено шляхи розв'язання проблеми захисту дітей в Інтернеті на рівні законодавчої та виконавчої гілок влади.

Представники громадських організацій висловлювалися за тісну співпрацю з найбільшими компаніями, посилення профілактичної роботи, підготовку роз'яснювальних матеріалів, організацію курсів для батьків і дітей тощо.

Пропозиції і рекомендації, висловлені учасниками "круглого столу" будуть використані для напрацювання ефективної правової бази та практики її застосування у площині онлайн безпеки дітей в Україні.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51