На засіданні Комітету наголошувалося, що в результаті некваліфікованих дій з боку урядовців особливої гостроти набули питання поставок газу з Російської Федерації, Туркменістану, Узбекистану та Казахстану. Зокрема, тривалі переговори на різному рівні з представниками Російської Федерації, у тому числі з участю Міністра палива та енергетики І.Плачкова  завершились тим, що голова правління НАК "Нафтогаз України" О.Івченко з перевищенням службових повноважень підписав документи, спрямовані на фактичну заміну досягнутих раніше домовленостей і схвалених на рівні Уряду і Верховної Ради України міжурядових угод і контрактів.

Такі дії, вважають народні депутати, створюють загрозу національній безпеці України, руйнують чинну систему договірних відносин, що забезпечували поставки природного газу в Україну за стабільними, економічно прийнятними цінами, розривають зв'язок між ціною природного газу та ставкою плати за транзит природного газу територією України. Вони також провокують стрімке зростання цін на природний газ для населення та інших споживачів України, тягнуть за собою загальне подорожчання енергоносіїв і підвищення цін на споживчі і промислові товари, породжують бюджетну кризу, погрожують зупинкою підприємств металургійного, хімічного комплексів та інших галузей промисловості і масштабним ростом числа безробітних, створюють ситуацію, за якої політика держави у газовій сфері залежатиме від комерційних посередницьких організацій невідомого походження.

Голова Комітету Андрій Клюєв підкреслив, що угода не відповідає досягнутим в Україні стандартам економічної та енергетичної безпеки, веде до "непргнозованих сценаріїв економічної стабільності і вагомим ризикам реалізації затверджених програм соціально-економічного розвитку". За його словами, угода фактично веде до добровільної відмови Росії та України від спільно прийнятих раніше умов і принципів надійності і гарантій поставок природного газу, що в свою чергу суттєво знижує надійність і гарантії поставок газу споживачам України, а також гарантії транзиту газу до Європи.

Наголошувалося також, що робота через посередника - нерезидента країни походження газу по заявленим в угоді умовам, без адекватної внутрішньої цінової політики, без перехресного субсидуювання, дотацій та субсидій, може призв6еести до втрати фінансової стабільності НАК "Нафтогаз України" і як результат – до неповоротного відчуження ГТС через процедуру міжнародного арбітражу на користь постачальника газу, оскільки механізми міжурядового врегулювання будуть неможливі.

Комітет пропонує звільнити І.Плачкова від виконання обов'язків Міністра палива та енергетики України та висловити недовіру  О.Івченку, голові правління Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" за вчинені дії, що суперечать національним інтересам України.

Рекомендовано Генеральній прокуратури України до 1 лютого 2006 р. провести комплексну перевірку фінансово-господарської діяльності НАК "Нафтогаз України" за період 2004-2005 рр. і в 2006 році та її стосунків з компанією "РосУкрЕнерго АГ".

В постанові також пропонується зобов'язати Кабінет Міністрів України усі відносини з Російською Федерацією, Туркменістаном, Узбекистаном та Казахстаном, які стосуються забезпечення України природним газом, врегульовувати на основі міжурядових угод із наступною їх обов'язковою ратифікацією Верховною Радою України;

  

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51