Представлений проект закону спрямовано на введення нового виду тарифу, який має додатково стимулювати побудову електростанцій, що працюють на альтернативних джерелах енергії, та виготовлення відповідного обладнання.

За словами одного з авторів проекту, народного депутата Андрія Клюєва, створення нормативно-правових умов щодо вдосконалення тарифної політики в електроенергетичній сфері, у сфері теплопостачання шляхом введення поняття "зелений тариф" з метою стимулювання виробництва електричної та теплової енергії з альтернативних джерел, значно зменшить негативний вплив на навколишнє природне середовище та сприятиме енергетичній незалежності країни.

Одним з важливих моментів у цьому проекті , зазначив А.Клюєв, є встановлення пропорцій між тарифами на електроенергію, вироблену з альтернативних джерел енергії, і електроенергію, вироблену з традиційних джерел (для України основним таким джерелом є вугілля). Питання формування таких пропорцій є досить складним і для його вирішення доцільно використати досвід країн ЄС.

В країнах з багаторічним функціонування ринкової економіки склалася структура тарифів, наголошують народні депутати, яка не може бути застосована для України. Це пояснюється тим, що в Україні, на відміну від західноєвропейських країн, в тарифі на електроенергію ТЕС не відображається вартість обладнання, зношеність якого становить близько 85%, а у деяких випадках воно виробило свій ресурс. Тому доцільно скористатись досвідом тих країн ЄС, які мають аналогічну з Україною ситуацію щодо тарифів на електроенергію ТЕС. Такої країною є Естонія, яка після входження до складу ЄС прагне виконати всі зобов’язання, в тому числі й з відновлюваної енергетики і екології.

А.Клюєв зазначив, що пропонується в Україні застосувати естонський досвід з таким уточненням — "зелений" тариф не може перевищувати рівня 1,8 від відпускної ціни електроенергії від теплових електростанцій, яка склалась на період максимуму навантажень Об’єднаної енергосистеми України.

Встановлення на законодавчому рівні поняття "зеленого тарифу" в електроенергетичній галузі, який існує в багатьох країнах, переконаний А.Клюєв, дозволить створити умови для запровадження технологій виробництва електронної енергії з альтернативних джерел енергії, виробництва основного устаткування для цих електростанцій, виконання інноваційних програм у сфері використання альтернативних джерел енергії, залучення іноземних інвестицій в Україну з терміном повернення коштів протягом 5-7 років. Правова підтримка зазначених заходів відображена в цьому проекті закону.

На думку Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, запровадження такого виду тарифу на певний період є соціально та економічно виправданим і послідовно продовжує політику стимулювання розвитку екологічно чистої енергетики України.

  
Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51