За чотири роки Комітет провів 124 засідання, на яких розглянуто 463 питання, в тому числі 243 - по контролю за виконанням законів і постанов. На розгляд Верховної Ради подано 169 питань з висновками Комітету. Опрацьовано понад 5200 листів і звернень громадян. Наслідком роботи Комітету стало введення в дію законів України: "Про рекламу" (нова редакція); "Про захист суспільної моралі"; "Про телебачення і радіомовлення в Україні" (нова редакція); "Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення України" (нова редакція); "Про внесення змін до статті 9 Закону України "Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації" тощо.

Ряд розроблених Комітетом законопроектів не був підтриманий у сесійній залі. Зокрема, проект закону про внесення змін та доповнень до Закону України "Про систему суспільного телебачення і радіомовлення України" (нова редакція), ухвалений у першому читанні. Згодом проект двічі ставився на розгляд у другому читанні, але не набрав голосів.

Деякі закони, ухвалені парламентом, не набули чинності через президентські пропозиції. Це, зокрема, Закон "Про порядок призначення керівників (президентів) Національної телекомпанії України і Національної радіокомпанії України та про припинення їхніх повноважень".

Упродовж четвертого скликання Верховна Рада України прийняла 63 Постанови, ініціаторами й розробниками яких були члени Комітету.

Ухваливши нові редакції Законів "Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення" та "Про телебачення і радіомовлення в Україні", парламент значно вдосконалив законодавче інформаційне поле, наблизив його до норм і стандартів діяльності електронних ЗМІ у розвинутих демократичних країнах.

Прогресу в урегулюванні рекламного ринку в Україні досягнуто завдяки ухваленій новій редакції Закону "Про рекламу".

Поряд із законотворчою Комітет активно й цілеспрямовано вів роботу щодо поліпшення якості сучасних інформаційних відносин, розвитку інформаційної сфери і свободи засобів масової інформації. Важливі проблеми науково-правового та практичного дослідження перебували в центрі уваги Комітету упродовж усього скликання. З ініціативи та безпосередньої участі Комітету інформаційні питання тричі виносилися на відкрите публічне обговорення в сесійній залі парламенту.

Широкого резонансу, зокрема, набули парламентські слухання "Перспективи створення Громадського телерадіомовлення в Україні". Рекомендації парламентських слухань, підтримані Верховною Радою, доручали невідкладно розглянути проект нової редакції Закону України "Про систему Суспільного телебачення і радіомовлення України".

Об'єднавши зусилля журналістських активістів, громадських організацій, вітчизняних та зарубіжних експертів, Комітет розробив і подав до парламенту проект, що тривалий час обговорювався в засобах масової інформації, на громадських слуханнях, численних "круглих столах" тощо. Однак, парламент відхилив цей закон.

Упродовж скликання Комітет постійно відстежував діяльність Національної телекомпанії України та Національної радіокомпанії України щодо відповідності їхньої діяльності вимогам Конституції та чинних законів України.

Комітет постійно співпрацював з Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення, здійснюючи контроль за її діяльністю, розробляючи та вносячи на розгляд парламенту пропозиції щодо розв'язання кадрових, організаційних та законодавчих проблем цього органу державної влади.

Комітет тричі виносив на спільні засідання річні звіти (2001, 2002, 2003 роки) Національної ради, і Верховна Рада розглядала їх у сесійній залі. Останній звіт, поданий Комітетом, парламент не встиг розглянути.

Принципову позицію займав Комітет стосовно захисту прав редакцій ЗМІ та журналістів у конфліктах з владою і засновниками. Частіше це стосувалося регіональних телерадіокомпаній, обласних та районних газет.

Активна законотворча ініціатива, виконання контрольних функцій підкріплювалися послідовною і наполегливою участю в роботі "круглих столів", міжнародних конференцій, симпозіумів, семінарів, громадських обговорень нагальних проблем, що поставали перед Комітетом. Кожен законодавчий акт, що готувався в Комітеті, проходив серйозне випробування через журналістський актив, Громадську раду.

Так, проекти законів "Про рекламу", "Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення", "Про телебачення і радіомовлення" виносилися на публічні обговорення за участі журналістів, вітчизняних та зарубіжних експертів.

Загалом Комітетом проведено 41 такий захід. Показовими, що набули позитивного резонансу в суспільстві, стали міжнародні "круглі столи": у 2003 році - з проблеми приведення українського законодавства до європейських стандартів, а в 2005 році щодо практики впровадження в Україні суспільного телерадіомовлення.

У 2004 році Комітет провів три всеукраїнські форуми журналістів з проблем удосконалення інформаційного законодавства, розвитку свободи слова і свободи діяльності засобів масової інформації.

Комітет також проводив виїзні та спільні засідання, в роботі яких брали участь не лише представники центральних, а й регіональних органів влади, журналісти місцевих ЗМІ. Проведено 21 виїзне засідання майже в усіх областях України.

Традиційними впродовж скликання були спільні розширені засідання Комітету, Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення та Державного комітету телебачення і радіомовлення, на які запрошувалися керівники засобів масової інформації, міністерств та відомств, громадських організацій. Щороку Комітет проводив засідання за участю керівників провідних міністерств та відомств з обговорення бюджетних питань.

Комітет постійно працював з Національною спілкою журналістів України, громадськими організаціями, редакціями газет, теле та радіокомпаній, журналістами.

Члени Комітету у законотворчій діяльності активно взаємодіяли з іншими парламентськими комітетами, фракціями та групами стосовно узгодження позицій з ухвалення законопроектів.

Продовжуючи системне вдосконалення законодавчої бази в інформаційній сфері, профільний Комітет нового скликання має завершити розроблення нових редакцій законів "Про інформацію", "Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні".

Надзвичайно важливою та відповідальною ділянкою роботи нового складу Комітету буде впровадження суспільного телерадіомовлення в Україні, зокрема підготовка нової редакції закону "Про систему Суспільного телебачення і радіомовлення" та ухвалення її в парламенті.

Необхідно також законодавчо врегулювати складну проблему збереження інформаційної безпеки держави, розвитку національного інформаційного простору.

Комітет вважає, що для цього потрібно налагодити взаємодію і співпрацю з Кабінетом Міністрів України, профільними комітетами Верховної Ради України, посилити контрольні функції Комітету по дотриманню чинного законодавства в інформаційній сфері держави, а також продовжити роботу щодо ширшого залучення журналістів, громадськості до законотворчої роботи, зміцнення свободи слова в Україні і добитися підвищення якості поданих до Верховної Ради України законопроектів всіма суб'єктами законодавчої ініціативи.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51