Необхідність розроблення законопроекту передбачена Указом Президента України "Про невідкладні заходи щодо посилення соціального захисту військовослужбовців та членів їх сімей", Постановами Верховної Ради України "Про затвердження Програми забезпечення житлом військовослужбовців, звільнених у запас або відставку" та "Про Комплексну програму забезпечення житлом військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу органів внутрішніх справ, кримінально-виконавчої системи, службових осіб митних органів та членів їх сімей".

Ці рішення не були виконані. Ситуація із забезпеченням житлом військовослужбовців та членів їх сімей, більшість з яких мешкає у непридатних, не пристосованих для проживання приміщеннях або взагалі не має житла, поступово погіршується.

Законопроектом пропонується створення єдиного державного механізму, який за участю органів місцевого самоврядування та громадськості дозволить забезпечити дотримання державних гарантій щодо надання житла військовослужбовцям та членам їх сімей. Це також дозволить створити відкриту прозору систему залучення, розподілу та витрачання коштів, які спрямовуються на будівництво (придбання) житла для військовослужбовців.

Проектом передбачені норми, які унеможливлять незаконне і необґрунтоване відчуження земельних ділянок, державного майна, які можуть бути використані для будівництва (придбання) житла для військовослужбовців, нецільового використання центральними органами виконавчої влади коштів, спрямованих на будівництво житла, зловживання у розподілі житла (коштів на його придбання).

Дія закону буде поширюватися на громадян України – військовослужбовців та членів їх сімей, на військовослужбовців, службових осіб правоохоронних органів, звільнених у запас чи відставку, на членів сімей військовослужбовців, службових осіб правоохоронних органів, які загинули (пропали безвісти) або померли внаслідок поранення, контузії чи каліцтва, одержаних під час виконання обов'язків військової служби (службових обов'язків), а також внаслідок захворювання, пов'язаного або одержаного під час проходження військової служби і які постійно проживають на території України.

Впровадження закону не потребує додаткових витрат з Державного бюджету України. Реалізація положень закону буде здійснюватись за рахунок коштів, які виділяються державою на будівництво житла для військовослужбовців у межах Державного бюджету України.

Прийняття закону, вважає народний депутат, сприятиме поліпшенню ситуації, що склалась у сфері забезпечення житлом військовослужбовців та створить правові підстави для розв'язання існуючих у цій сфері проблем.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51