У понеділок, 26 грудня 2005 року, Голова Верховної Ради України Володимир Литвин зустрівся з активом Всеукраїнського Союзу сільськогосподарських підприємств, Героями України, Героями Соціалістичної праці, кращими організаторами сільськогосподарського виробництва.

Під час зустрічі учасники торкнулись як проблем аграрно-промислового сектору, так і загальних проблем держави – постачання газу в Україну в новому році, проходження бюджету в парламенті, наступних парламентських виборів.

В.Литвин відкинув звинувачення у “протягуванні” бюджету через парламент, за його словами “прийняття бюджету – це розвиток соціальних питань”. “Якщо мінімальна зарплата зросте, пенсії зростуть, інші соціальні виплати зростуть, діти війни отримають 700 млн., вугільна галузь - 900 млн., місцеві бюджети  17 млн.грн,  так що, не приймать такий бюджет, чекати, коли закінчаться вибори?” - запитав В.Литвин.

Він також повідомив, що “на сьогоднішній день бюджет проходить технічне узгодження перед тим, як його направлять на підпис Президенту”. Голова Верховної Ради України назвав прийняття бюджету “компромісом скоріше політичним, ніж економічним”.

За словами В.Литвина, у випадку, якщо б парламент не прийняв бюджет на наступний рік, країна працювала б за видатками 2005 року. Він запропонував тій силі, яка виграє на виборах до парламенту, сформувати більшість, і потім переглянути бюджет. “Але, - сказав В.Литвин, - боюсь, що бюджет може бути переглянутий тільки в сторону зменшення”.

Торкаючись питання газопостачання в Україну, Голова Верховної Ради зазначив, що “потрібна особлива делікатність, потрібно зберегти обличчя кожної сторони”. За його прогнозами, жодні угоди не будуть підписані, газ будуть подавати, “трохи зменшуючи тиск, до парламентських виборів”. Така ситуація, на його думку, складається через те, “щоб було зрозуміло, хто візьме на себе відповідальність за це питання, і хто прийматиме рішення”. В.Литвин вважає, що ці рішення має приймати уряд, а не Президент, тому що це “господарське питання, яке набуло політичного забарвлення”.

Голова Верховної Ради України підкреслив, що “ситуація у газовій галузі та у взаєминах з Росією показала, що Україна протягом 15 років нічого не робила і не думала над питанням енергозабезпечення, про конкурентоздатність та інновації”. Він вважає, що “фактично економіку поставили у залежність від дешевих енергоносіїв”.

Оцінюючи ситуацію в країні, В.Литвин назвав її складною. Він не виключає повторних виборів до парламенту у 2006 році. “Я боюсь, що ці вибори розірвуть країну, - додав він. - В першу чергу, через те, що недосить будуть почуті політики, які можуть зв’язати країну, зшити територію”. “Суспільство сприйме спрощений, полегшений варіант розвитку суспільства”, - сказав він. Голова Верховної Ради України, за його словами, не заздрить тим, хто візьме відповідальність за формування уряду.

В.Литвин також підкреслив, що ситуація в Україні потребує серйозної розмови, оскільки “всі перебувають в постійній мобілізації до виборів”.

Учасники зустрічі запропонували знову звернути увагу парламенту на створення інвестиційного фонду для села, дотування тих господарств, які створюють нові робочі місця, а саме – молочну промисловість, вирішити проблеми постаяання техніки в сільські господарства тощо.

Голова Верховної Ради України нагородив учасників зустрічі цінними подарунками.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51