У вівторок Голова Верховної Ради України Володимир Литвин зустрівся з Президентом Асамблеї Західноєвропейського союзу Стефом Горісом.

«Ваш візит відбувається у відповідальний момент нашої історії, коли Україна активно організовує свої дії по інтеграції до європейської спільноти і багато робить для внутрішнього облаштування країни у відповідності з критеріями європейської демократії, - наголосив В.Литвин. – Ми сповнені рішучості витримати і такий тест на політичну зрілість, як парламентські вибори, підготовка до яких вже розпочалась».

В.Литвин, вітаючи делегацію, також подякував Асамблею ЗЄС за увагу до України і підтримку влади України в її прагненні впровадити демократичні принципи у практичному житті.

«Ми твердо віримо, що Україна є європейською державою, і процес інтеграції незворотній. Дуже важливо, щоб члени парламентів мали можливість співпрацювати між собою, і це стосується не лише членів Асамблеї, - зазначив С.Горіс. – Ми очікуємо, що у пленарному засіданні наступного тижня візьме участь і українська делегація, виступ керівника якої ми із зацікавленням вислухаємо в залі засідань Асамблеї».

Розмова торкалася участі України у врегулюванні конфліктів у різних країнах, зокрема, залучення українського миротворчого контингенту та плану, запропонованого Президентом України В.Ющенком, з врегулювання ситуації у Придністров’ї.

В.Литвин, який високо оцінив ініціативи Глави Української держави, зазначив, що, на його думку, «зусилля України, її позиція є достатніми аби очікувати чіткіших сигналів з боку ЄС». «Україна нині вже не та, що була раніше, у неї є прагнення і потенціал, щоб бути присутньою у європейських справах», - наголосив В.Литвин.

С.Горіс зазначив, що «Україна відіграє велику роль у безпеці Європи». Зокрема, висловивши занепокоєння існуванням напруження поблизу кордонів ЄС, С.Горіс, який кілька разів бував у Придністров’ї, підкреслив, що «проблема Придністров’я повинна бути вирішеною якомога скоріше, а Україна повинна відігравати ключову роль у врегулюванні ситуації у Придністров’ї».

Голова Верховної Ради України сказав, що українська делегація обов’язково візьме участь у роботі пленарного засідання Асамблеї ЗЄС наступного тижня у Парижі.

С.Горіс поінформував В.Литвина про плани створення європейського агентства оборони, у зв’язку з чим було обговорено перспективи співпраці західноєвропейських країн з Україною як країною, яка виробляє транспортні літаки та гелікоптери та інше військово-технічне устаткування.

«Ми передамо нашим парламентарям думку щодо необхідності поглиблення співпраці з Україною у сфері оборони», - зазначив С.Горіс.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51