Президент України пропонує відхилити прийнятий Верховною Радою України Закон "Про управління об’єктами державної власності" через невідповідність його положень Конституції і законам України, відсутність чіткої, прозорої та контрольованої схеми здійснення управління об’єктами державної власності.

Натомість, на думку членів Комітету, більш доцільним є не скасування цього закону, а викладення його у новій редакції з урахуванням більшості конкретних зауважень і пропозицій Президента України. Це пояснюється, зокрема, тим, що розробка і прийняття нового законодавчого акту про управління об‘єктами права державної власності займе тривалий час, протягом якого регулювання зазначеного питання здійснюватиметься на підставі підзаконних нормативно-правових актів, що суперечить ст. 116 Конституції України, згідно з якою управління об‘єктами права державної власності має здійснюватися відповідно до закону.

У Пропозиціях стверджується, що визначення управління об‘єктами державної власності як здійснення Кабінетом Міністрів України, уповноваженими ним органами, іншими суб‘єктами, визначеними цим законом, повноважень щодо реалізації прав держави як власника таких об‘єктів, суперечить ст.326 Цивільного кодексу України, згідно з якою від імені та в інтересах держави України право власності здійснюють відповідно органи державної влади.

Погоджуючись про наявність певної неузгодженості між цими положеннями, народні депутати звертають увагу на те, що частиною 2 ст.141 Господарського кодексу передбачено, що управління об'єктами державної власності, відповідно до закону, здійснюють Кабінет Міністрів України і, за його уповноваженням, центральні та місцеві органи виконавчої влади. У випадках, передбачених законом, управління державним майном здійснюють також інші суб'єкти. Крім цього, згідно із ст.170 ГК України, уповноваженою особою з управління корпоративними правами держави може бути громадянин або юридична особа, що визначена за результатами конкурсу, з якою відповідний центральний орган виконавчої влади укладає договір доручення з управління корпоративними правами держави.

У зв‘язку з цим для узгодження між собою вказаних положень ЦК України, ГК України та проекту закону "Про управління об‘єктами права державної власності" пропонується включити до ст.23 проекту новий абзац, згідно з яким  "Управління майном, що є у державній власності, здійснюється державними органами, а у випадках, передбачених законом, - може здійснюватися іншими органами".

Щодо зауваження Президента України про те, що чинна редакція проекту дозволяє юридичним і фізичних особам неконтрольовано відчужувати державне майно, то з метою його врахування пропонуємо доповнити ст.10 проекту новою частиною такого змісту: "Корпоративні права держави, передані уповноваженим особам в управління не можуть бути відчужені з державної власності без дозволу Кабінету Міністрів України. Стосовно них не можуть вчинятися дії, наслідком яких може бути відчуження цих корпоративних прав з державної власності". У зв‘язку з цим відповідні зміни вносяться до ст.12 проекту.

Разом з тим, зазначили народні депутати, не можна погодитися з зауваженнями, які висловлені у пропозиціях щодо того, що цей закон має регулювати питання управління "об’єктами інтелектуальної власності, що належать державі". Це пояснюється, зокрема, тим, що згідно із ст.418 ЦК України, право інтелектуальної власності - це право особи на результат інтелектуальної, творчої діяльності або на інший об'єкт права інтелектуальної власності, визначений цим Кодексом та іншим законом. При цьому у частині 1 ст.419 ЦК України визначено, що право  інтелектуальної власності та право власності на річ не залежать одне від одного. У зв‘язку з цим, члени Комітету вважають, що питання інтелектуальної власності не є предметом регулювання цим законом, що можна закріпити у ст.3 проекту, доповнивши його частину 2 словами: "а також на здійснення прав інтелектуальної власності".

  
Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51