Голова Верховної Ради України Володимир Литвин у п’ятницю в рамках робочої поїздки до Дніпропетровської області у м. Дніпропетровськ взяв участь у пленарному засіданні обласної ради за участю представників органів місцевого самоврядування.

У своєму виступі В.Литвин подякував представникам місцевого самоврядування за «збереження системи державного управління» на Дніпропетровщині. Завдяки цьому, за його словами, область «демонструє економічне зростання і розв’язання економічних та соціальних проблем». Голова Верховної Ради України закликав «утримати область і ситуацію у складному 2006 році». «Це потрібно загалом Україні», - сказав він.

В.Литвин дав оцінку політико-економічній ситуації в Україні та наголосив на «ризиках і викликах, які потрібно бачити і враховувати».

На думку Голови Верховної Ради України, «необхідно говорити про загальну ситуацію гальмування економічного розвитку і зростання соціальної напруженості», що пов’язано «із зміною епох у зв’язку з виборами Президента та тотальними кадровими змінами і тенденціями, закладеними у попередній період, а також зовнішньополітичним впливом».

До ризиків В.Литвин відніс також «регіональний егоїзм, зростання цін на енергоносії, зменшення ВВП у поточному році». «Темою №1» Голова Верховної Ради України назвав проблему енергозбереження. «Ми не можемо далі бути такою енергозатратною країною», - наголосив він. За його словами, Україна посідає восьме місце в світі за споживанням газу на одну особу і третє місце - за імпортом газу на одну особу.

Ще одним з ризиків В.Литвин вважає інфляцію, яка вже на сьогодні деякими експертами прогнозується на рівні 10%. Така ситуація, на його думку, «ставить питання щодо економічної та фінансової стабільності країни».

Голова Верховної Ради України вважає, що ухваленню бюджету має передувати ухвалення програми соціального розвитку країни. «Ми приречені мати не тільки план, а й програму. Принципова розмова потрібна саме сьогодні», - сказав він.

Торкаючись стосунків бізнесу і влади, В.Литвин зазначив, що «якщо податки перевищують 25%, їх перестають платити». На його думку, необхідно переглянути бюджет на основі зменшення податкового тиску, що дозволить розширити базу оподаткування.

Голова Верховної Ради України також висловився за проведення «інвентаризації законодавства у соціальному вимірі і стабілізування пільг». На його переконання, всі, хто працюють в бюджетній сфері, мають вважатися державними службовцями, що дасть «стимул місцевим органам влади впроваджувати ринкові засади».

В.Литвин також наголосив на необхідності «подолати кризу управління, чітко окреслити програму реформ «200 днів після завершення виборів», яка має бути «надзвичайно жорсткою», «збалансувати і зв’язати країну насамперед в економічному вимірі, змінити психологію людей і управління, переглянути кадрову політику і кадрову роботу».

«Для перегляду структури управління точкою відліку має бути Конституція», - зазначив він. В.Литвин підкреслив, що необхідно терміново прийняти закони про Президента України, Кабінет Міністрів України та ряд інших, щоб Конституція «працювала».

Після виборів до Верховної Ради України, вважає В.Литвин, настане «певний період некерованості, який необхідно передбачити і вжити певні заходи». Голова Верховної Ради України наголосив на «великій відповідальності і завданнях, які покладені на парламент та уряд після виборів». За його прогнозами, новий уряд може бути сформований у червні.

«Суспільство має виходити з того, щоб ставити на політиків, які забезпечать виконання цих завдань»,  сказав він.

В.Литвин також ознайомився з роботою Національної акумуляторної корпорації «Іста» (ТОВ «Енергоавтоматика») та поспілкувався з працівниками товариства.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51