Комітет висловив стурбованість ситуацією, що склалася у Фонді загальнообов'язкового державного соціального страхування з тимчасової втрати працездатності стосовно проведення закупівель товарів, робіт і послуг та втручанням Кабінету Міністрів України у його діяльність через розпорядження та постанови.

На засіданні Комітету зазначалося, що недоліки в роботі Фонду викликані значними змінами кадрів, непрофесійністю нових керівників та прийняттям необґрунтованих рішень. Зокрема, за п'ять місяців роботи директор Виконавчої дирекції Міщенко А.М. двічі змінював склад тендерного комітету, його наказом до складу тендерного комітету включено працівників дирекції, які не мають досвіду роботи у Фонді, не обізнані зі специфікою організації санаторно-курортного лікування. При організації проведення тендеру по закупівлі санаторно-курортних путівок для застрахованих осіб, в порушення Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням", ігнорувались і не враховувались замовлення регіональних відділень Фонду, які надійшли до них від застрахованих осіб і передбачені в регіональних програмах оздоровлення.

В результаті цього за формальними ознаками, тобто тільки за головним показником – найнижча ціна путівки, членами тендерного комітету відмолено на 2006 рік в закупівлі путівок до реабілітаційних відділень санаторіїв для вагітних жінок, хворих, які перенесли інфаркт та інсульт в санаторіях "Жовтень" (Конча-Заспа), "Перемога", "Україна" (Ворзель) та інших.

Члени Комітету відзначали, що виконавчим директором та його працівниками, які є членами тендерного комітету, проігноровано постанову правління Фонду, якою встановлено граничну ціну для закупівлі путівок до оздоровниць Криму. В результаті тендер виграли нікому невідомі санаторії з областей України, що поставили найменшу ціну. Єдиний в Україні дитячий курорт Євпаторія, що має державний статус, буде заповнений лише наполовину. Це стосується також знаних за межами України санаторіїв курортів Саки, Трускавця, Хмельника, Слов'янська та інших. Викинута за межі тендеру Київська міська бальнеолікарня, яка має статус санаторного закладу і послугами якої користуються тисячі киян.

Дирекція Фонду, розглядаючи підсумки тендеру, відмовилась від процедури погодження кількості путівок на 2006 рік з робочими органами Фонду та страхувальниками в розрізі санаторно-курортних закладів, проігноровано заявки страхувальників та застрахованих осіб, в проекті договору на закупівлю послуг санаторно-курортних закладів не закладено пункт щодо індексації цін на путівки у разі зміни тарифів на газ та електричну енергію, що поставить під загрозу банкрутства санаторно-курортні заклади України.

Народні депуати зазначили, що все це призвело до зриву оздоровлення десятків тисяч застрахованих осіб в І кварталі 2006 року та поставило під загрозу життя тисяч хворих, які після перенесених операцій з 1 січня 2006 року не будуть забезпечені реабілітаційним лікуванням. Одночасно у народних депутатів викликає сумнів стосовно спроможності переможців тендеру здійснювати повноцінне та ефективне лікування, що, як наслідок, може призвести до численних відмов хворих від неякісного надання послуг і повернення путівок.

У членів Комітету також викликає занепокоєння неправомірне втручання Кабінету Міністрів України у діяльність самоврядної організації - Фонду соціального страхування, через свої розпорядження та постанови.

Так Постановою № 824 від 25 серпня 2005 року "Про затвердження Порядку відшкодування витрат Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності на виплату допомоги при народженні дитини" порушується фінансово-економічна діяльність Фонду.

Затверджений Постановою Порядок відшкодування коштів в існуючій редакції не передбачає чіткого і прозорого механізму відшкодування витрат на виплату допомоги при народженні дитини.

Положення затвердженого Порядку порушують фінансово-економічні розрахунки Фонду з Державним бюджетом України в особі Міністерства праці та соціальної політики України, оскільки у звіті та розрахунках, які подає Фонд до Міністерства тільки через 45 календарних днів після закінчення звітного періоду на підставі загальної квартальної звітності неможливо вичленити нестачу коштів саме з виплати допомоги при народженні дитини. В результаті цього Фонд не зможе довести запропонованою формою звітності, що нестача коштів виникла саме по статті "допомога при народженні дитини" і, як наслідок, не отримає належного відшкодування з Державного бюджету України. В даному випадку виникає загроза порушення фінансової роботи Фонду та заборгованості по всіх страхових виплатах застрахованим особам, що порушить їх конституційні права.

Члени Комітету вважають, що разом з переліченими вище порушеннями, дії Уряду, відображені у Постанові №824 порушують принципи соціального діалогу, які визначені у пункті 4.6. Генеральної Угоди, що зобов'язує Кабінет Міністрів України забезпечити попередній розгляд і узгодження з об'єднаннями профспілок та всеукраїнськими об'єднаннями організацій роботодавців всіх проектів законодавчих та нормативно-правових актів у сфері загальнообов'язкового державного соціального страхування.

На думку народних депутатів, неправомірною є Постанова Кабінету Міністрів України №999 від 5 жовтня 2005 року "Про особливості закупівлі Фондом соціального страхування з тимчасової втрати працездатності санаторно-курортних послуг на 2006 рік". Цією Постановою Уряд встановлює замовника закупівлі санаторно-курортних послуг в особі Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, учасників, якими повинні бути санаторно-курортні заклади та предмет закупівлі, який поділений на 12 лотів, відповідно до спеціалізації (профілю) таких закладів. Встановлюється процедура подачі тендерних пропозицій, строки їх розкриття та подальший механізм здійснення закупівлі у разі неспроможності переможця забезпечити надання санаторно-курортних послуг необхідній кількості осіб.

Разом з тим, Кабінет Міністрів України рекомендує Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності здійснювати закупівлю санаторно-курортних послуг на 2006 рік за вартість, що не може перевищувати 100 гривень за один людино-день, а для реабілітаційних відділень – 150 гривень за один людино-день, що є грубим порушенням.

Положення Постанови, вважають народні депутати, суперечать Основам законодавства про загальнообов'язкове державне соціальне страхування, Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням" та іншим нормативно-правовим актам, оскільки порушують самоврядність Фонду, в якому управління здійснюється правлінням та виконавчою дирекцією. Одночасно вказівки щодо процедури закупівель та вартості послуг на санаторно-курортне лікування є недоречними та протизаконними, тому що процедура закупівель чітко визначена у Законі України "Про здійснення закупівель товарів, робіт і послуг за державні кошти".

Комітет звертався з листами до голови правління та директора Виконавчої дирекції Фонду з проханням терміново надати матеріали проведення закупівель, але звернення Комітету станом на 10.01.2006р. не задоволено.

За підсумками обговорення Комітет розгляне та вивчить питання відповідності дій Кабінету Міністрів України, які відображені в його постановах щодо діяльності Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності та у разі виявлення порушень законодавства звернеться до суду з метою їх скасування.

Комітет звернеться до сторін соціального партнерства та правління Фонду з метою перегляду та скасування результатів тендерного комітету Виконавчої дирекції Фонду та забезпечення виконання конституційних прав застрахованих осіб та Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням" у сфері надання санаторно-курортних послуг.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51