У четвер Голова Верховної Ради України Володимир Литвин зустрівся з професором Гамбургської консерваторії (ФРН) Михайлом Стріхаржем.

«Високе мистецтво є найвищим проявом духовності народу», - зазначив В.Литвин, вітаючи видатного музиканта.

Розмова торкалася ситуації в українському музичному мистецтві, зокрема, проведення Другого міжнародного конкурсу скрипалів ім. Д.Ойстраха в Одесі навесні 2006 року.

В.Литвин нагородив М.Стріхаржа Почесною Грамотою Верховної Ради України.

Стріхарж М.А. – соліст, концертмейстер і провідний виконавець найвідоміших музичних колективів – Рейнського камерного оркестру, камерних оркестрів «Європейські солісти» (Люксембург), «Dall Arko» (Будапешт-Берлін), Вагнерівського фестивального оркестру в Байроті, Національної філармонії та Національної опери в Гамбурзі.

Народився 14 квітня 1946 року у Відні (Австрія), з чотирирічного віку його доля тісно пов’язана з Україною. Навчався у Львівській середній спеціальній музичній школі-інтернаті імені Соломії Крушельницької, Львівській державній консерваторії ім.. Миколи Лисенка. Подальшу освіту здобував у консерваторії м. Новосибірськ та у класі легендарного скрипаля-віртуоза Генріха Шеренга у Німеччині.

Почесний член Товариства імені Ріхарда Вагнера та Товариства імені Генріха Венявського; кавалер орденів: Республіки Польща – «ORDRE DU MERITE CULTUREL», Казахстану – «АСТАНА», Росії – «За заслуги в розвитку культури і мистецтв», «Ордена Золотого Португальця», голова і постійний член журі поважних міжнародних конкурсів у Німеччині, Італії, Франції, Греції, Польщі, Росії, Португалії, Мексиці, Аргентині, Бразилії, Уругваї, Японії, Південній Кореї.

Будучи громадянином ФРН, завжди наголошує на тому, що він український музикант і є другом України.

Стріхарж М.А. заснував в Україні Конкурс молодих скрипалів, який вже має десятирічну історію. Був і залишається постійним членом журі престижних конкурсів, що проходять в Україні – ім.. М.Лисенка, ім.. С.Крушельницької, ім.. Б.Гмирі, камерних оркестрів у Хмельницькому, виконавських конкурсів у Дніпропетровську та Ужгороді.

Внесок Стріхаржа М.А. в розвиток української музичної культури було відзначено почесною золотою медаллю ім.. М.Лисенка Українського державного міжнародного центру культурних ініціатив, титулом Почесного професора Львівської державної музичної академії ім.. М.Лисенка, почесною відзнакою Міністерства культури України.

За вагомий особистий внесок у поглиблення зв’язків України з іноземними державами в економічній, науковій та духовній сферах, зміцнення міжнародного авторитету Української держави та з нагоди 13-ї річниці незалежності України Стріхаржа М.А. нагороджено орденом «За заслуги» ІІІ ступеня.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51