За словами автора, законопроект розроблено з метою врегулювання відносин примусового відчуження об'єктів права приватної власності з мотивів суспільної необхідності, як того вимагає стаття 41 Конституції України.

Законопроектом пропонується визначити принципи, підстави, умови, наслідки проведення націоналізації, а також засади проведення оцінки вартості об’єкту націоналізації та правовий режим націоналізованого майна.

Зокрема, до об’єктів, що можуть бути націоналізовані, передбачається віднести цілісні майнові комплекси підприємств; майно структурних підрозділів підприємств (цехів, виробництв, дільниць, інших підрозділів, що можуть бути визначені як окремі майнові комплекси), якщо у разі їх виділення у самостійні підприємства не порушується технологічна єдність виробництва з основної спеціалізації підприємства, із структури якого вони виділяються; окремі будівлі, споруди у складі цілісних майнових комплексів або як самостійні об’єкти; а також цінні папери, в т.ч. акції, частки, паї у майні суб‘єктів господарювання.

У проекті встановлено, що рішення про націоналізацію приймається у формі закону України про націоналізацію конкретних об‘єктів. При розгляді проекту закону про націоналізацію у Верховній Раді України оголошуються висновки Кабінету Міністрів України та Ради національної безпеки та оборони України про доцільність націоналізації відповідних об‘єктів.

Згідно законопроекту, з моменту перерахування коштів на рахунок власника об‘єкту націоналізації коштів право власності на об‘єкти націоналізації переходить до держави. Передача об‘єктів націоналізації державному органу уповноваженому у сфері націоналізації (Фонду державного майна) здійснюється протягом трьох робочих днів з моменту переходу права власності до держави за Актом приймання-передавання об‘єктів націоналізації, який підписується керівником державного органу уповноваженого у сфері націоналізації та колишнім власником об‘єкту націоналізації.

У разі відмови колишнього власника об‘єкту націоналізації підписати Акт приймання-передавання об‘єктів націоналізації та/або передати об‘єкт націоналізації у державну власність, державний орган уповноважений у сфері націоналізації у судовому порядку забезпечує повернення об‘єктів націоналізації у державну власність.

 
Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51