У четвер відбулось засідання Консультативно-дорадчої ради з питань місцевого самоврядування при Голові Верховної Ради України, присвячене обговоренню проекту Закону про Державний бюджет України на 2006 рік.

Під час засідання представники Міністерства фінансів України, Міністерства економіки України та Комітету Верховної Ради України з питань бюджету надали інформацію про перебіг підготовки проекту Державного бюджету до другого читання. Голови обласних рад висловили свої пропозиції до формування головного фінансового документу країни на наступний рік.

Зокрема, в.о. Голови Комітету Верховної Ради України з питань бюджету Людмила Супрун повідомила, що у п’ятницю комітет планує повністю сформувати проект Державного бюджету до розгляду у другому читанні.

Голова Верховної Ради України Володимир Литвин зауважив, що «в основі бюджету має бути не арифметика, а економіка». Головна проблема, зазначив В.Литвин, полягає у відсутності «загального бачення, загальної концепції розвитку країни». Зараз, за його словами, «акцент зроблено на політичному процесі, внаслідок чого ми багато втратили в економіці».

В.Литвин, аналізуючи ситуацію з прийняттям бюджету, зазначив, що «у нас є декілька варіантів – здатися і прийняти Державний бюджет, який підготував уряд; повернути проект Кабінету Міністрів як такий, що не відповідає вимогам суспільно-політичного розвитку; доопрацювати і прийняти з урахуванням пропозицій Верховної Ради узгоджений варіант». При цьому Голова Верховної Ради України закликав Комітет з питань бюджету і уряд «знайти спільну позицію і резерви», аби вийти на узгоджений проект документу.

Учасники засідання прийняли за основу рішення Консультативно-дорадчої ради з питань місцевого самоврядування при Голові Верховної Ради України, відповідно до якого, зокрема, пропонується взяти до відома інформацію уряду про доопрацювання проекту Закону України про Державний бюджет на 2006 рік до другого читання; визнати незадовільною роботу уряду щодо врахування у проекті Закону України про Державний бюджет на 2006 рік до другого читання положень Бюджетних висновків Верховної Ради України у частині міжбюджетних відносин.

Комітету Верховної Ради України з питань бюджету рекомендується при підготовці документу до розгляду у парламенті у другому читанні внести пропозиції щодо збільшення розрахункового обсягу видатків місцевих бюджетів, що враховуються при визначенні міжбюджетних трансфертів, на 5.000.000 тис. грн.; збільшення обсягу додаткової дотації на зменшення фактичних диспропорцій між місцевими бюджетами через нерівномірність мережі бюджетних установ; збільшення обсягу субвенцій місцевим бюджетам на соціально-економічний розвиток регіонів.

Учасники засідання також висловились за доцільність заслуховування у Верховній Раді України перед розглядом проекту Державного бюджету у другому читанні звіту уряду про виконання бюджету за поточний рік.

Керівник Головного юридичного управління Апарату Верховної Ради України Михайло Теплюк поінформував учасників засідання про пропозиції робочої групи по опрацюванню змін до закону про місцеві вибори, які планується винести на розгляд парламенту.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51