Заступник Голови делегації Анатолій Раханський поінформував про перебіг сесії, зазначивши, що вона була напруженою, зокрема, через те, що на ній розглядалися багато дискусійних питань. Асамблея, згідно із затвердженим порядком роботи сесії, розглянула такі питання: "Парламентський вимір ООН", "Так звані таємні в'язниці в державах-членах Ради Європи", "Внесок Європи в покращання управління водними ресурсами", "Виконання Резолюції щодо дотримання обов'язків і зобов'язань Грузією", "Інтеграція жінок-іммігранток у Європі", "Порушення прав людини в Чеченській республіці: відповідальність Комітету міністрів у зв'язку зі стурбованістю ситуацією Парламентської асамблеї", "Відхилення ще нератифікованих повноважень азербайджанської парламентської делегації з суттєвих причин", "Ситуація в Білорусі напередодні президентських виборів" тощо.

А.Раханський окремо зупинився на розгляді Парламентською асамблеєю питання "Потреба у міжнародному засудженні злочинів тоталітарних комуністичних режимів". Члени української делегації взяли участь в обговоренні цього питання. Народний депутат України Олена Бондаренко розповіла про ініційовану членами української делегації поправку до проекту рекомендацій з пропозицією визнати голодомор 1932-1933 років в Україні геноцидом проти українського народу, організованим тоталітарним комуністичним режимом, яка була підтримана делегатами Асамблеї.

За результатами обговорення була прийнята відповідна Резолюція. Проект рекомендацій було підтримано значною кількістю членів Асамблеї. Проте його було відхилено, оскільки документ не набрав необхідної 2/3 голосів від кількості присутніх.

Парламентська Асамблея рішуче засудила масові порушення прав людини, вчинені тоталітарними комуністичними режимами, і вшанувала пам'ять жертв цих злочинів.

Неприйняття рекомендацій, за словами О.Бондаренко, сталося через позицію лівих у ПА, що, по суті, зробили Резолюцію декларативною.

Член делегації Віталій Шибко привернув увагу до питання "Загроза використання енергопостачання як інструменту політичного тиску", яке не було внесено до порядку денного сесії. Він зазначив, що європейські країни були збентежені тим, що відбулося на початку січня поточного року з перебоями у постачанні природного газу до Європи. При цьому вони не звинуватили Україну у понаднормовому відборі газу.

Під час сесії відбулося засідання Моніторингового комітету ПАРЄ, в якому взяв участь в. о. міністра юстиції України Сергій Головатий. Комітет заслухав виступи заступника керівника української делегації А.Раханського та С.Головатого щодо ситуації, яка склалася навколо призначення нового складу Конституційного Суду України, та ухвалив відповідну Декларацію. Як повідомив А.Раханський, Моніторинговий комітет прийняв рішення направити доповідачів Х.Северінсен та Р.Вольвенд в Україну 13-16 лютого цього року для підготовки чергової доповіді щодо стану виконання Україною обов'язків та зобов'язань перед Радою Європи.

А.Раханський також поінформував про рішення Бюро Асамблеї делегувати в Україну місію ПАРЄ у складі 50 членів Асамблеї зі спостереження за парламентськими виборами 2006 року. Планується, що п'ять представників місії відвідають Україну вже на початку березня для ознайомлення з перебігом передвиборчої компанії.

За словами А.Раханського, ПАРЄ можливо заслухає питання про парламентські вибори в Україні на квітневій частині сесії, а питання про виконання Україною обов'язків і зобов'язань перед Радою Європи на червневій частині сесії Асамблеї.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51