За словами голови Комітету А.Клюєва, відсутність дієвих законодавчих стимулів для вжиття енергозберігаючих заходів, у тому числі для проведення наукових дослідів у даній галузі, є однією з причин низького рівня впровадження енергозберігаючих технологій в Україні. Таким чином, підкреслив А.Клюєв, існує нагальна потреба у прийнятті правових норм, "які з одного боку стимулювали б суб’єктів господарювання здійснювати заходи щодо енергозбереження, а з іншого – підвищували відповідальність цих суб’єктів за неефективне використання енергетичних ресурсів та вчинення правопорушень у відповідній сфері".

Зокрема, зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачають підвищення розміру штрафних санкцій, що застосовуються до посадових і службових осіб підприємств, установ, організацій за вчинення правопорушень, пов’язаних з використанням енергоресурсів.

Важливо, вважає народний депутат, що зміни, які пропонується внести до Закону "Про енергозбереження", передбачають необхідність формування у складі відповідних бюджетів Державного та місцевих фондів енергозбереження з метою концентрації коштів і цільового фінансування заходів щодо раціонального використання і економії паливно-енергетичних ресурсів.

Згідно із змінами до Закону "Про Єдиний митний тариф" пропонується звільнити від сплати мита, зокрема. устаткування, яке працює на нетрадиційних та поновлюваних джерелах енергії, енергозберігаюче обладнання і матеріали тощо, яке ввозяться на митну територію України вітчизняними підприємствами, за умов, якщо ці товари потрібні їм для власного виробництва та якщо ідентичні товари з аналогічними якісними характеристиками не виробляються в Україні.

Одночасно пропонується звільнити операції із ввезення зазначених товарів на митну територію України від оподаткування податком на додану вартість шляхом внесення змін до статті 5 Закону "Про податок на додану вартість". При цьому, перелік та обсяги відповідних товарів мають встановлюватися Кабінетом Міністрів України.

Відповідно до змін, що передбачається внести до Закону "Про оподаткування прибутку підприємств" пропонується звільнити від оподаткування прибуток підприємств, отриманий від продажу на митній території України устаткування, що працює на нетрадиційних та поновлюваних джерелах енергії, енергозберігаючого обладнання і матеріалів, виробів, експлуатація яких призводить до економії та раціонального використання паливно-енергетичних ресурсів, засобів вимірювання, контролю та управління витратами паливно-енергетичних ресурсів, електропобутової техніки та приладів нового покоління власного виробництва, спрямований на збільшення обсягів виробництва.

Перелік відповідних товарів також має встановлюватися Кабінетом Міністрів України;

Крім того, Закон "Про оподаткування прибутку підприємств" доповнюється нормою, згідно з якою двадцять п’ять відсотків від суми податку на прибуток, що підлягає сплаті підприємствами, які використовують устаткування, що працює на нетрадиційних та поновлюваних джерелах енергії, якщо за висновком органів державної енергетичної інспекції це призводить до значної економії паливно-енергетичних ресурсів, залишається у розпорядженні цих підприємств і спрямовується виключно на фінансування енергозберігаючих заходів на відповідному підприємстві.

  
Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51