У п’ятницю Голова Верховної Ради України Володимир Литвин в рамках дводенної робочої поїздки до Автономної Республіки Крим у Симферополі взяв участь у зборах Асоціації органів місцевого самоврядування АРК.

У своєму виступі В.Литвин охарактеризував політико-економічну ситуацію у державі.

Торкаючись ситуації в економіці, Голова Верховної Ради України назвав однією з проблем зниження темпів економічного розвитку. За його словами, скоротилися насамперед обсяги видобутку коксу, продукції металопереробної і нафтопереробної промисловості, знизилися обсяги будівництва. “Є загрозлива тенденція зниження випуску високотехнологічної продукції”, – зазначив В.Литвин.

Однією з особливостей української економіки він назвав перевагу імпорту над експортом протягом поточного року.

За словами Голови Верховної Ради України, рівень інвестицій в основний капітал найнижчий за останні чотири роки, а рівень іноземних інвестиіцій найнижчий за останні шість років.

Голова Верховної Ради України висловив побоювання щодо можливості “вибуху інфляції”, насамперед через погіршення ситуації з поверненням ПДВ.

В.Литвин також наголосив на відсутності тенденції до зростання зайнятості населення у продуктивній сфері, на існуванні перекосу між економічним ростом і збільшенням доходів населення. “Соціальні трансферти ростуть скоріше, ніж заробітна плата, через це зникає мотивація до праці”, - сказав він.

В.Литвин висловився за налагодження партнерських відносин влади і бізнесу шляхом створення цівілізованої системи оподаткування. При цьому, вважає Голова Верховної Ради України, податкова служба має бути підпорядкована Міністерству фінансів.

В.Литвин також запропонував провести інвентаризацію державної власності і розробити бази даних про пільги та пільговиків.

Торкаючись кадрових питань, В.Литвин висловив думку, що “небезпечною є розстановка кадрів з революційних колон, амбітних, але непрофесійних”, і запропонував підбирати кадри “виключно за діловими якостями, а не за революційною приналежністю або за підлеглістю”. “Зараз є каркас держави, і його необхідно наповнити змістом, так щоб всі брали в цьому участь”, - сказав він.

Говорячи про реформу місцевого самоврядування, В.Литвин висловився за створення виконавчих органів рад. За його словами, керівникові місцевої державної адміністрації потрібно залишити наглядові та контрольні функції - за виконанням Конституції України та законів. На думку В.Литвина, було б доцільним дозволити регіонам запроваджувати власні податки і збори, виходячи із специфіки кожного регіону.

Голова Верховної Ради України також висловився за удосконалення системи місцевих виборів.

Говорячи про Крим, В.Литвин зазначив, що до півострова потрібно “ставитись уважно та дбайливо і зробити все для того, щоб ми жили єдиним та цілісним народом”.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51