За словами автора, відмінність законопроекту, що подається, від  інших аналогічних законопроектів та чинних нормативних актів України полягає у тому, що ним передбачається надання військовослужбовцям, особам начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ та деяким іншим особам саме житлових позик (безвідсоткова позика для житлового будівництва або придбання квартири чи індивідуального житлового будинку), а не кредитів.

Законопроектом передбачені правові, організаційні та економічні умови надання житлових позик для житлового будівництва або придбання квартири чи індивідуального житлового будинку для військовослужбовців, осіб начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ та деяких інших осіб. Передбачено, що порядок і умови надання, використання та повернення житлових позик затверджується Кабінетом Міністрів України.

До джерел формування ресурсів для надання житлових позик для житлового будівництва або придбання квартир чи індивідуальних житлових будинків пропонується відносити кошти Державного бюджету України та інші джерела, які не суперечать чинному законодавству.

З метою формування та забезпечення фінансових накопичень для надання житлових позик проектом закону передбачено створення Кабінетом Міністрів України уповноваженої спеціалізованої установи – Служби житлових позик.

Основними завданнями Служби житлових позик є, зокрема, визначення та розподіл квот фінансових накопичень між Міністерством оборони України, Міністерством внутрішніх справ України, Міністерством України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи, Міністерством транспорту та зв’язку України, Службою безпеки України, Адміністрацією Державної прикордонної служби України, Державною податковою адміністрацією України, Державним департаментом України з питань виконання покарань для надання житлових позик позичальникам, надання житлових позик для житлового будівництва або придбання квартир чи індивідуальних житлових будинків тощо.

О.Бандурка зазначив, що сьогодні на квартирних обліках міністерств та відомств, що є суб’єктами житлових позик відповідно до цього законопроекту, перебуває близько 81 тис. сімей, для забезпечення яких житлом згідно з існуючим порядком необхідно 12 млрд. грн. При існуючих обсягах виділення коштів із Державного бюджету поліпшити житлові умови лише осіб, що на даний час перебувають на квартирних обліках, можливо протягом 14 років. Запровадження ж нового порядку надання житлових позик, передбачених цим законопроектом, дозволить за значно коротший термін (5-7 років) забезпечити житлом усіх осіб, що потребують поліпшення житлових умов.

Для досягнення таких результатів необхідно протягом 5 років щорічно передбачати у Державному бюджеті 3,9 млрд. грн. для надання житлових позик, які впродовж 20 років будуть повернені позичальниками. Це дозволить у наступних роках сформувати фінансові ресурси для будівництва житла й значно зменшити видатки Державного бюджету на зазначені цілі.

  
Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51