У четвер Голова Верховної Ради України Володимир Литвин зустрівся з членами Міжнародної асоціації академій наук - керівниками національних академій наук України, Азербайджану, В’єтнаму, Казахстану, Таджикистану, Російської Федерації, Молдови, Грузії, Вірменії, а також з керівниками наукових інститутів і організацій - асоційованих членів МААН.

Торкаючись місця і ролі сучасної науки у житті суспільства, В.Литвин сказав: «У кожного державного діяча, серйозного політика є розуміння ролі науки у розвитку суспільства». На жаль, зазначив Голова Верховної Ради України, поки що наука фінансується за залишковим принципом. В той самий час саме науковці, на думку В.Литвина, «тримають на собі країну – в інтелектуальному, культурному і духовному вимірах».

Напередодні сьогоднішньої зустрічі В.Литвин провів робочу нараду з керівництвом парламентського Комітету з питань бюджету, на якій аналізувалась можливість збільшення фінансування української науки.

Також В.Литвин звернув увагу присутніх на «віхи, які обов’язкові для того, щоб країна не відійшла від магістрального шляху свого розвитку». На переконання Голови Верховної Ради України, рішення, пов’язані з визначенням напрямків суспільно-політичного, економічного розвитку країни, повинні базуватися на ретельному аналізі об’єктивної ситуації в тій чи іншій сфері, на науково обґрунтованих висновках. Саме таким чином, зазначив він, «ми зможемо точніше вирішити, які кроки і в які терміни Україна повинна робити в процесах євроінтеграції, зокрема, вступу до СОТ, взаємодії з партнерами по Єдиному економічному простору». «Зайва політизація лише шкодить об’єктивному баченню процесів, здійсненню наукового аналізу та одержанню бажаних і в той самий час детально розрахованих результатів», - наголосив В.Литвин.

Президент Національної Академії наук України Борис Патон, інші учасники зустрічі спільно з Головою Верховної Ради України, академіком НАНУ В.Литвином обговорили напрямки співробітництва між національними академіями наук, відзначили важливість дієвого обміну інформацією, практичної взаємодії між науковими інститутами та організаціями, перспективи створення колективних дослідницьких центрів.

Підбиваючи підсумки зустрічі з керівництвом Міжнародної асоціації академій наук, Голова Верховної Ради України висловив переконання у тому, що питання про сучасний стан і перспективи науково-технічного розвитку (в тому числі – щодо створення колективних науково-дослідних центрів, міжнародного книгообміну, фінансового забезпечення науки та освіти) держав-учасниць СНД неодмінно розглядатиметься на сесії Міжпарламентської асамблеї СНД у січні-лютому 2006 року.

Окрім цього, В.Литвин наголосив на необхідності посилення співробітництва між Верховною Радою України та Національною академією наук України, що неодмінно призведе й до розширення діалогу парламенту та МААН (передусім – з національними академіями наук держав-учасниць СНД). Вирішення цього питання пропонується шляхом введення інституту Постійного представника НАН України при Верховній Раді України.

Парламент України у своїй діяльності виходить з розуміння глобальної природи викликів і загроз, які постануть перед людством у ХХІ столітті. Академічна наука і класичні університети, що входять до складу МААН, мали б здійснювати комплексні міждисциплінарні дослідження першопричин і можливих наслідків взаємовідносин людини та природи, розвитку людської цивілізації та Всесвіту, діалогу суспільств, етносів, культур, релігій і держав. З цією метою висловлено побажання створити в системі НАН України (з виходом на рівень співробітництва в системі МААН) колективного науково-дослідного центру – Інституту ноосфери, задум якого свого часу висловлював ще геніальний учений В.І. Вернадський.

Було наголошено також на важливості технічного устаткування сучасної експериментально-дослідної та лабораторної бази установ НАН України. За словами В.Литвина, найближчим часом спільно з НАН України буде вивчено питання щодо спорудження в Інституті металофізики НАН України синхротрону, що дозволить вийти українській академічній науці на якісно нові рубежі і водночас поглибить рівень науково-технічного співробітництва в рамках МААН.

МААН була створена у вересні 1993 року.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51