На засіданні зазначалося, що Законом "Про Державний бюджет України на 2005 рік" планове завдання з надходження коштів до державного бюджету від приватизації державного майна встановлено у сумі 6985,3 млн. грн. За 9 місяців поточного року від приватизації державного майна надійшло 700,21 млн. грн. До загального фонду державного бюджету перераховано 736,56 млн. грн. (51,6 млн. грн. перераховано від приватизованого майна у 2004 р.), що становить 10,24% річного планового завдання (6 911,1млн. грн.).

Члени Комісії вважають, що низький рівень виконання планового завдання Фонд державного майна України пояснюється призупиненням приватизаційних процесів відповідними постановами Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України. Проте і після зняття обмежень Фондом не виконані вимоги та порушені терміни щодо підготовки та проведення приватизації конкретних об'єктів.

Виконуюча обов'язки голови Комісії Людмила Кириченко наголосила, що протягом звітного періоду не відбулося радикальних змін у ставленні працівників органів приватизації до розгляду доручень Комісії та звернень фізичних і юридичних осіб. За її словами, центральний апарат Фонду і після зміни керівництва часто усувається від належного виконання наданих йому повноважень щодо захисту майнових прав державних підприємств, організацій, установ та майнових інтересів держави.

Зокрема, Фонд як і раніше займає позицію стороннього спостерігача в ситуаціях, коли умисно доводяться до банкрутства товариства, корпоративними правами яких він управляє. Як  приклад, можна навести невжиття заходів для відновлення цілісного майнового комплексу ВАТ "Чисті метали" (Кіровоградська обл.). Більш того, підкреслили народні депутати, всупереч рішенням Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради України з питань приватизації, Фондом була розпочата робота з підготовки до приватизації знеціненого державного пакета акцій цього товариства. Протягом звітного періоду продовжувалася практика формального ставлення до розгляду доручень Комісії та звернень заявників. Так, замість того, щоб поінформувати Комісію про результати перевірки законності приватизації ВАТ "Вижницький маслозавод", Фонд роз'яснює норми чинного законодавства. В той же час Фонд держмайна звертається до Верховної Ради України з проханням вирішити питання, які віднесені до компетенції виконавчої влади, одночасно розписуючись у своїй безпорадності з ефективного управління державними корпоративними правами ВАТ "Укртелеком".

Комісія ухвалила рішення роботу Фонду державного майна України протягом звітного періоду визнати недостатньою.

Рекомендовано Фонду державного майна України активніше співпрацювати з членами Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради України з питань приватизації для удосконалення законодавства з питань приватизації.

Народні депутати вважають, що необхідно вжити дієвих заходів для підвищення ефективності управління державними корпоративними правами та державним майном, що перебуває у сфері управління органів приватизації. А також посилити контроль за надходженням коштів від оренди цілісних майнових комплексів державних підприємств та дивідендів, нарахованих на акції (частки, паї), які належать державі у статутних фондах господарських товариств тощо.

  
Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51