У п’ятницю розпочалась дводенна робоча поїздка Голови Верховної Ради України Володимира Литвина до Автономної Республіки Крим та міста Севастополь.

У п’ятницю у м. Сімферополь В.Литвин зустрівся з науково-педагогічним активом Криму у Національному Таврійському університеті ім. В.І.Вернадського.

Учасники зустрічі наголосили на необхідності підтримки вітчизняної науки на державному рівні, підвищення фінансової самостійності ВУЗів, перегляду роботи недержавних ВУЗів, які не готують профільних фахівців, пріоритетної підтримки обдарованих дітей.

“Ми і досі не маємо плану побудови країни, - сказав Голова Верховної Ради України. - Ми повинні спочатку вирішити, що побудувати в країні, а потім в освіті”. При цьому, за словами В.Литвина, “запорукою визначення напрямків розвитку країни” є об’єктивна оцінка поточної ситуації.

Він зазначив, що розвиток країни “будується на освіті, інноваціях та технологіях”, і назвав три галузі приоритетного розвитку - освіта, охорона здоров’я та медицина.

На думку В.Литвина, освітяни повинні говорити про моральні проблеми суспільства. Головним завданням працівників освітньої сфери В.Литвин назвав “збереження країни і українського народу з урахуванням того, що відбулось, щоб ми не перейшли від кризи управління до кризи держави”.

Голова Верховної Ради України запропонував вважати державними службовцями вчителів, медиків, бібліотекарів, які отримують зарплату з бюджету. В.Литвин також висловився за доцільність запровадження безвідсоткового кредитування житла для викладачів ВУЗів, пільгове придбання програмного забезпечення для вищих освітніх закладів та виділення коштів на розробку власного програмного забззпечення.

В.Литвин також звернув увагу на ситуацію, яка склалась з підготовкою юристів, охарактеризувавши її як “проблему національної безпеки країни”.

Торкаючись бюджетного процесу, В.Литвин зазначив, що “в бюджеті немає економіки, лише арифметика”, і наголосив на необхідності визначення пріоритетних напрямків та спрямування відповідних ресурсів на їх фінансування.

Однією з проблем України В.Литвин вважає “слабкий політикум”. “Це проявляється в тому, що є мало людей, які б діяли на рівні вироблення рішень, їх реалізації та відповідальності за ці рішення”, - сказав він. Ще одним аспектом вітчизняної політики В.Литвин назвав неспроможність українських політиків “працювати в умовах рутинної роботи – лише в умовах конфлікту”.

Майбутні парламентські вибори В.Литвин охарактеризував як “страшні”. “Це не буде боротьба за ідеї, це буде зіткнення особистостей, а не програм”, - сказав він.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51