Народний депутат Володимир Бронніков,- голова підкомітету з питань електроенергетики зазначив, що високі темпи розвитку світової вітроенергетики призвели до перегляду у багатьох країнах світу державних програм розвитку національної електроенергетики у бік суттєвого збільшення питомої ваги електроенергії, яку планується отримати за рахунок прискореного будівництва вітрових електростанцій (ВЕС).

Основним чинником, який спонукає різні країни приділяти суттєву увагу великомасштабному будівництву ВЕС, є ціна електричної енергії, виробленої сучасними вітровими електроустановками (ВЕУ). Вже сьогодні ця ціна є нижчою за ціни електроенергії, виробленої на електростанціях, що працюють на вугіллі, а у найближчі роки має стати нижчої за ціни електроенергії електростанцій, що працюють на газі.

На засіданні йшлося про те, що багато країн, які мають суттєвий вітроенергетичний потенціал, переглянули свої енергетичні програми у бік збільшення питомої ваги електроенергії ВЕС, запланувавши покрити за їх рахунок до 30-50% загального споживання електроенергії. У цьому відношенні Україна не є виключенням з загального правила.

З метою активізації вказаних процесів розвитку вітчизняного машинобудування і електроенергетики, народні депутати наголошували на необхідності  суттєвого перегляду пріоритетів в тарифній політиці в Україні. Тут необхідно виходити з внесеного на розгляд Верховної Ради України проекту закону про внесення змін до Закону "Про електроенергетику" щодо встановлення спеціального тарифу на електричну енергію - "зелений" тариф для вітроенергетики. На думку одних з авторів цих законопроектів народних депутатів А.Клюєва, В.Майстришина, введення "зеленого" тарифу дозволить вирішити задачі розвитку машинобудування, а також збільшення виробітку екологічно чистої електроенергії на безпаливній основі, виходячи з власних вітрових енергетичних ресурсів.

Запровадження гнучкої тарифної політики в електроенергетичній галузі, шляхом введення у законодавство поняття "зеленого" тарифу, який вже існує в багатьох країнах, дозволить створити умови для організації виробництва вітроенергетичного обладнання нового покоління потужністю 600 кВт і вище. Крім того, створюються реальні умови для залучення іноземних інвестицій в Україну з терміном повернення коштів протягом 5-7 років.

Аналіз показує, що тарифи у електроенергетиці в цілому об'єктивно будуть підвищуватись найближчими роками по мірі росту інвестиційної активності у цій галузі. Тому введення "зеленого" тарифу для вітроенергетики має бути одним з цих заходів.

Очевидно, встановлення для ВЕС підвищених тарифів (порівняно до тарифів традиційних електростанцій) має бути ретельно обґрунтовано з точки зору суто економічних принципів, тобто досягнення найбільшої вигоди для країни. Така вигода буде очевидною, якщо тепер або у найближчому майбутньому ціна електроенергії ВЕС стане не тільки зіставленою, а й нижчою ціни електроенергії традиційних станцій.

Комітет планує узагальнити підсумки обговорення з тим, щоб подати на розгляд парламенту узгоджений законопроект щодо законодавчого врегулювання відносин у цій сфері.

 
Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51