Члени Комітету підтримали автора проекту Постанови народного депутата України М.Волинця про проведення парламентських слухань, погодившись з автором, що проект Трудового кодексу України є надзвичайно важливим документом, який має доленосне значення для всієї України. Він має стати новою малою трудовою конституцією, яка регламентуватиме відносини, що складаються в світлі нової епохи між працівником та роботодавцем. Це документ, від досконалості змісту якого залежатиме доля подальшого розвитку трудових відносин в Україні і, як наслідок, мікроклімат в усьому українському суспільстві.

Автор мотивував необхідність проведення парламентських слухань тим, що при опрацюванні проекту Трудового кодексу до першого читання, так і при опрацюванні до другого читання запропоновані засади правового регулювання трудових відносин викликали занепокоєння у народних депутатів. Аналіз проекту, на думку М.Волинця, навіть після опрацювання до другого читання, свідчить про нерівне положення сторін трудових відносин (звуження змісту і обсягу прав і гарантій найманих працівників), крім того, простежується нівелювання ролі профспілок (хоча держава законодавчо визнала профспілки представниками і захисниками прав та інтересів найманих працівників і надала їм певні гарантії для здійснення своєї діяльності).

Сторонам соціального партнерства не вдалось знайти відповідних компромісів з таких важливих питань як: робочий час, обов'язковість ведення трудових книжок, атестація працівників, правонаступництво у трудових відносинах, нормування, оплата праці, гарантії і компенсації працівникам, обов'язковість укладення колективних договорів, регулювання соціального партнерства. Книга шоста проекту, на думку автора проекту Постанови про проведення парламентських слухань, взагалі суперечить діючому законодавству про колективні договори та угоди, про порядок вирішення колективних трудових спорів та конфліктів.

Парламентські слухання покликані стимулювати народних депутатів України, представників виконавчої влади, сторони соціального партнерства до детального аналізу проблемних питань розробки проекту Трудового кодексу України та визначення тих першочергових заходів, які дозволять в повній мірі дотримуючись норм Конституції України, враховуючи стандарти міжнародних конвенцій, захистити нормами Трудового кодексу в першу чергу людей найманої праці.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51