За словами О.Івченка "... можна передбачити, що нафтопереробні підприємства здатні повністю забезпечити потребу підприємств електроенергетики в мазуті, при наявності у них коштів для його закупівлі.

Сьогодні до ПСГ України закачано 15,3 млрд.куб.м природного газу (при плані застосування 15,0 млрд.куб.м). Цієї кількості газу з урахуванням прямих надходжень, обсягів власного видобутку та скорочення експорту, зазначив О.Івченко, буде достатньо для забезпечення потреб у природному газі народногосподарського комплексу України за умови своєчасних розрахунків за газ.

На засіданні була акцентована увага на умовах та перспективах імпорту природного газу в Україну у 2006 році та наступних роках.

Члени Комітету зазначили, що останнім часом у суспільстві зростає стурбованість, викликана ускладненням ситуації із забезпеченням потреб економіки та населення України природним газом у поточному осінньо-зимовому періоді та подальшій перспективі.

Голова Комітету Андрій Клюєв наголосив, що недотримання НАК "Нафтогаз України" договірних зобов’язань щодо умов оплати імпортованого газу погіршило відносини з основними його постачальниками та може призвести до анулювання попередніх контрактів і домовленостей.

Так, до цього часу не завершено переговори з Російською Федерацією про умови постачання в Україну природного газу на 2006 рік. Не узгоджена тарифна політика щодо транзиту російського газу територією України до країн Європи, навіть на майбутню перспективу, що може негативно позначитися на стосунках нашої держави з Європейським Союзом. Не врегульовано з Туркменистаном питання пролонгації довгострокових контрактів щодо закупівель та умов постачання газу.

Народні депутати вважають, що НАК "Нафтогаз України" фактично не вживає заходів, спрямованих на покращення позиції України на євразійському ринку газу. А також й те, що створюються передумови виникнення у період осінньо-зимового максимуму енергетичної кризи.

На засіданні Комітету йшлося про те, що Президент України, Кабінет Міністрів України має звернути особливу увагу на дії правління НАК "Нафтогаз України", пов'язані з порушенням договірних зобов'язань перед Російською Федерацією та Туркменистаном щодо оплати імпортованого природного газу. Члени Комітету вважають, що необхідно вжити екстрені заходи для врегулювання на високому рівні питання щодо збереження обсягів та умов постачання природного газу в Україну, включаючи питання цінового (тарифного) та митного регулювання.

Комітет також виступає за створення міждержавної аналітично-експертної групи, на яку покласти завдання оптимізації умов участі України, Російської Федерації та Туркменистану у спільних енергетичних проектах із дотриманням балансу інтересів їх учасників.

Важливим, на думку народних депутатів, є визначення альтернативних джерел надходження енергоносіїв та схем їх постачання і використання у промисловості та комунально-побутової сфері у разі обмежень імпорту природного газу в Україну, з урахуванням впровадження режиму його економії.

Народні депутати акцентували увагу й на підвищенні ефективності експлуатації магістральних газопроводів, забезпечивши їх реконструкцію та модернізацію, опрацюванню додатково питання щодо створення газотранспортного консорціуму та спільної реалізації проектів розвитку газотранспортної системи на території України і країн Європи. Слід також забезпечити нарощування обсягів власного видобутку природного газу, прискорити пошук, оцінку промислових запасів та освоєння родовищ природного газу на території Східної та Південної України, зокрема, на шельфі Чорного і Азовського морів.

Члени Комітету вважають, що уряд має забезпечити умови для створення в Україні необхідних запасів та резервів природного газу на випадок форс–мажорних обставин та вжити заходів для запобігання підвищенню цін і тарифів на послуги з постачання природного газу на внутрішньому ринку України.

 
Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51