Законопроект передбачає створення сприятливих умов для розвитку системи недержавного пенсійного забезпечення, зростання обсягів пенсійних накопичень для учасників недержавних пенсійних фондів. У зв'язку з цим, автор пропонує внести зміни та доповнення до Законів України "Про оподаткування прибутку підприємств", "Про податок на додану вартість".

Законопроектом уточнюється порядок оподаткування доходів суб'єктів недержавного пенсійного забезпечення, що здійснюють діяльність у порядку, визначеному Законом України "Про недержавне пенсійне забезпечення", тобто, на операції з надання "послуг з адміністрування недержавних пенсійних фондів" поширюється норма Закону України "Про податок на додану вартість", згідно із якою операції з "надання послуг з загальнообов'язкового соціального та пенсійного страхування, недержавного пенсійного забезпечення, залучення та обслуговування пенсійних вкладів" не є об'єктом оподаткування ПДВ.

Законопроект чітко визначає порядок розрахунку платником податку на прибуток суми добровільного внеску, який сплачується згідно із договором довгострокового страхування життя або будь-якого виду недержавного пенсійного забезпечення, та який включається до складу валових витрат; уточнює перелік доходів недержавних пенсійних фондів, які звільняються від оподаткування податком на прибуток.

Комітет вважає, що законодавча пропозиція народного депутата В.Альошина заслуговує на увагу. Чинними законами недостатньо чітко врегульовані деякі питання оподаткування діяльності суб'єктів недержавного пенсійного забезпечення, що призводить до подвійного тлумачення норм законів та проблем у їх застосуванні.

Водночас, члени Комітету зауважили, що Верховна Рада прийнятим Законом України "Про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2005 рік" та деяких інших законодавчих актів України" запровадила на 5 років мораторій на надання нових та розширення існуючих пільг з податку на додану вартість.

Оскільки, норми законопроекту значною мірою перегукуються з нормами проекту закону про внесення змін до деяких законів України з питань недержавного пенсійного забезпечення, внесений народним депутатом С.Буряком та іншими, Комітет вирішив рекомендувати Комітету з питань фінансів і банківської діяльності утворити робочу групу по доопрацюванню зазначених законопроектів з урахуванням пропозицій і зауважень суб'єктів права законодавчої ініціативи, узгодивши їх положення, та внести на розгляд Верховної Ради України єдиний законопроект із зазначеного питання.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51