На засіданні зазначалося, що Закон "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів", прийнятий 2004 року, був результатом компромісу різних політичних сил і викликав найбільше дискусій. Питання застосовності і доцільності виборчих систем, запропонованих для різних місцевих виборів, допустимість некритичного копіювання регулювання ряду виборчих процедур із попередньої редакції Закону "Про вибори народних депутатів України" без урахування специфіки місцевих виборів були предметом обговорення, зокрема, на Всеукраїнських зборах представників місцевого самоврядування. Серед рекомендацій Зборів основною була вимога переглянути Закон "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів".

У серпні цього року набрала чинності нова редакція Закону "Про вибори народних депутатів України", яка врахувала уроки застосування Закону "Про вибори Президента України" на виборах у 2004 році. Беручи до уваги, що місцеві вибори 2006 року проводяться в один і той же період, що й вибори народних депутатів України, для уникнення колізій та суперечностей при одночасному застосуванні обох законів необхідно ввести вдосконалене регулювання виборчих процедур з урахуванням специфіки місцевих виборів, привести їх до нормативних положень, які регулюють підготовку та проведення місцевих виборів.

Народні депутати Ю.Ключковський, В.Мусіяка та М.Оніщук розробили та внесли на розгляд Верховної Ради України законопроект нової редакції Закону "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів".

В новому законопроекті передбачається чітке окреслення суб’єктів активного виборчого права (права голосу) та пасивного виборчого права (права бути обраним) на місцевих виборах – питання, які викликали неоднозначну інтерпретацію на загальних місцевих виборах 1998 та 2002 року, а також під час ряду проміжних місцевих виборів 2003 – 2005 років.

Виборча система, яка запропонована для місцевих виборів, є різною для різних видів місцевих виборів і передбачає застосування як мажоритарної системи, так і пропорційної системи за партійними списками. В округах, де вибори проводяться за пропорційною системою, виборчий бар’єр не застосовується. Висування кандидатів здійснюється через організації партій, їх блоки, а також шляхом самовисування, у тому числі колективного висування списком незалежних кандидатів в округах, де вибори проводяться за пропорційною системою.

Формування і взаємозалежність виборчих комісій упорядковується з урахуванням специфіки місцевих виборів. Утворення територіальних виборчих комісій передбачається відповідними місцевими радами за поданнями партій (блоків), представлених фракціями у Верховній Раді України, а також іншими партіями (блоками) – за жеребкуванням.

Списки виборців для місцевих виборів формуються на основі загальних списків виборців, сформованих у порядку, передбаченому Законом "Про вибори народних депутатів України" з урахуванням особливостей щодо реалізації права голосу на виборах депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим та на інших місцевих виборах.

Реєстрація кандидатів передбачає застосування як грошової застави, диференційованої в залежності від типу місцевих виборів, так і збору підписів, необхідна кількість яких також залежить від типу виборів, на яких реєструється кандидат.

Голосування за відкріпними посвідченнями та голосування на закордонних виборчих дільницях на місцевих виборах не передбачене.

Оскарження рішень, дій чи бездіяльності суб’єктів виборчого процесу врегульовано аналогічно до Закону "Про вибори народних депутатів України", що повинно спростити процедури оскарження та розгляду скарг як виборчими комісіями, так і судами.

Ухвалення закону, вважають народні депутати, сприятиме забезпеченню цілісного, чесного і справедливого характеру виборів, запровадить такі механізми реалізації виборчих прав громадян, які не створюватимуть загроз основним засадам здійснення виборчого процесу, сприятиме праву Українського народу на демократичне формування влади у відповідності до вимог Конституції України.

  
Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51