У середу, 19 жовтня 2005 року, у Верховноі Раді України відбулась зустріч Голови Верховної Ради України В.Литвина з делегацією Північноатлантичної ради НАТО, Генеральним секретарем НАТО Я.Схеффером за участю голів профільних комітетів, керівників депутатських фракцій у Верховній Раді України, Президента ПА НАТО П.Леллюша.

Відкриваючи засідання, Голова Верховної Ради України В.Литвин повідомив присутнім, що у Верховній Раді були проведені плідні дискусії і діалоги щодо здійснення необхідної підготовки до цієї зустрічі за участю всіх депутатських фракцій для того, “щоб осягнути і осмислити все те, що відбувається в Україні, спираючись на допомогу країн-членів НАТО”.

Генеральний Секретар НАТО Яап де Хооп Схеффер заявив, що діалог між Україною та членами Північноатлантичної ради НАТО “допоможе зблизитись нашим країнам та допоможе Україні у реалізації реформ, які вона прагне відтворити”.

На думку В.Литвина, “проблема поглиблень відносин України з НАТО – це проблема України”. “Реформи потрібні для України, в тому числі у військово-оборонній сфері”, - сказав він.

В.Литвин вважає, що “необхідно переконувати суспільство не на словах, а справами”. За його словами, це має торкатись і ліквідації надлишків зброї та боєприпасів. В.Литвин поінформував присутніх, що Президент України висловив готовність вже у цьому році набути членства України в НАТО. “Для цього потрібно здійснити величезну роботу”, - підкреслив Голова Верховної Ради України.

На переконання В.Литвина, “найбільш актуальне і важливе питання  – якою ми хочемо бачити Україну, і що потрібно Україні”. Він висловився також за необхідність визначитися, “на яких засадах ми будемо вибудовувати Україну –на демократичних чи на авторитарних”.

В.Литвин нагадав присутнім, що конституційна реформа вступає в силу з 1 січня 2006 року, і для України найбільш важливим є прийняття законів, які регулюють діяльність різних гілок влади. “Головне і визначальне – не рефлексувати на ті виклики, які виникають. Нам потрібна програма розвитку країни, яка включатиме складову загальнополітичної орієнтації України. Для цього нам потрібен інструмент- модель влади”, - сказав Голова Верховної Ради України. На його думку, “тільки під проект можна говорити, які повноваження потрібні уряду, парламенту, владі”.

Учасники зустрічі висловили свої думки щодо термінів та передумов входження України в НАТО.

На думку народного депутата І.Зайця, без України в Європі не буде стабільності, необхідно, щоб сигнали з боку НАТО поступили уже у грудні, з тим, щоб у вересні наступного року Україна приступила до реалізації цієї програми.

Постійний представник Королівства Іспанії при штаб-квартирі Альянсу П.Бенавідез Оргаз, висловлюючись за терміновість проведення реформ в Україні,  вважає, що “запізнілі реформи не тільки не дозволять вступити до НАТО, але й не дадуть стати розвинутою країною”.

Більшість учасників зустрічі висловили переконання, що необхідна підтримка громадянами України перспективи входження України до НАТО. “Критична маса українців має бути переконана в перевагах членства в НАТО”, - сказав представник Республіки Польща Дж.Новак.

В.Нуланд, Постійний представник США при  штаб-квартирі Альянсу, наголосила на тому , що  Україна є “глобальним експортером безпеки у світі, в тому числі в Іраці, Косово тощо”. За її словами, американці вражені тими реформами, які відбуваються в Україні. В.Нуланд сподівається, що вибори у березні –місяці в Україні відбудуться демократично і прозоро.  На її думку, нереально ставити строки щодо вступу України в НАТО. “Реально хочеться побачити прогрес навесні”, - сказала вона та висловила підтримку з боку Сполучених Штатів Америки.

Голова Верховної Ради України наголосив на тому, що “необхідно відійти від закликів про те, що Європа не буде цілісна без України”. “Нам потрібні реформи за найвищими стандартами”, - підкреслив він.

На його думку, необхідно проводити інформаційну роз’яснювальну роботу щодо позитивного іміджу НАТО на прикладі високих стандартів життя у країнах – членах НАТО, гарантованої безпеки, верховенства права. “Нам необхідно визначити віхи і бачити відповідну реакцію на наші кроки”, - сказав В.Литвин. Він також вважає провиною влади те, що Україна до “помаранчевої” революції була мало відома в Європі.  “Ми не повинні втратити шанс, який отримали – “моду на Україну”, - сказав Голова Верховної Ради України.

Стосовно питання вступу України до Світової організації торгівлі, В.Литвин вважає, що все залежатиме і від рішення Австралії та Сполучених Штатів Америки, з якими ще й досі не підписані протоколи щодо торгових угод.

Голова Верховної Ради України переконаний у тому, що Україна має бути присутня у всіх питаннях, які розглядатимуться на рівні НАТО. “Якщо ми не будемо там присутні, за нас вирішать інші”, - підкреслив він, навівши при цьому простий рецепт - “активно працювати”. “Терпение и труд – все перетрут”, - додав він.

 Торкаючись питання щодо громадського контролю парламенту над військовим сектором, Голова Верховної Ради України зазначив, що такий контроль обмежений можливостями парламенту. “Коли буде вплив Верховної Ради не тільки на призначення Прем’єр-міністра, а й на призначення міністрів, тоді можна буде говорити про це у повній мірі”, - наголосив В.Литвин.

На завершення розмови Я.Схеффер побажав сили та мужності Україні у здійсненні реформ та пообіцяв, “що НАТО буде поруч”.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51