У вівторок, 18 жовтня 2005 року, Голова Верховної Ради України Володимир Литвин провів засідання Громадсько-політичної консультативної ради при Голові Верховної Ради України.

У засіданні, присвяченому виборчому законодавству і ролі ЗМІ у забезпеченні прозорих і демократичних виборів 2006 року, а також вступу України до СОТ, взяли участь представники громадських організацій, народні депутати.

В.Литвин повідомив присутніх про те, що у парламент ще надходять пропозиції щодо удосконалення виборчого законодавства. Ці пропозиції торкаються підвищення прохідного бар’єру на виборах до 5%, можливості вносити зміни до виборчих списків партій як протягом усього виборчого процесу, так і наступних після виборів трьох днів.

Також, за його словами, є проект, який передбачає розміщення кандидатів у списку партії в алфавітному порядку, а потім, відповідно до набраної кількісті голосів, перерозподіл у списку. Інша пропозиція говорить про те, що право на участь у роботі місцевих органів влади мають лише представники тих партій, які представлені у парламенті. Голова Верховної Ради України ще раз підкреслив, що за 240 днів до виборів не може бути жодних змін до закону про вибори.

Учасники зустрічі зосередили свою увагу на необхідності точного роз’яснення термінів “політична реклама”, “агітація”, “перевага” з тим, щоб упередити санкції до засобів масової інформації, які можуть бути задіяні під час виборчих перегонів.

Щодо невизначеності термінів, Голова Верховної Ради України зазначив, що Конституційний суд останнім роз’ясненням, яке торкалось змін до Конституції шляхом проведення референдуму, не дав навіть визначення, що таке “державний устрій”.  За словами В.Литвина, “спочатку треба визначити, що таке “державний устрій”, а потім його зміну шляхом референдуму”.

Голова Верховної Ради України запропонував проводити тестування українських політиків на знання Основного закону України “від нижчого до вищого рівня” через те, що “багато хто з них клянеться на Конституції, і в той же час демонструє кричущу неповагу до Конституції”.

В.Литвин попросив учасників зустрічі надати чітко визначені пропозиції щодо змін та роз’яснень до виборчого законодавства з тим, щоб на наступному тижні провести їх обговорення.

Щодо  вступу України до Світової організації торгівлі, В.Литвин зазначив, що необхідно чітко визначити, “що отримає бюджет, який позитив, і який негатив від вступу до СОТ, а не переводити розмову у політичну площину”. За його словами, “вчорашня заява (генерального директора СОТ П.Ламі) вкрай розмагнітила українських політиків”. “Події навколо СОТ засвідчили очевидне: ми вміємо говорити гасла, та не вміємо працювати”, - сказав він.

В.Литвин повідомив, що президент України планує обговорити з керівниками парламентських фракцій питання щодо вступу України до СОТ.

І.Бураківський, директор Інституту економічних досліджень та політичних консультацій, заявив, що для вступу до СОТ необхідна доповідь робочої групи та тарифний розпис, документи на вступ можна подати до Генеральної Ради і в 2006 році. “У України є шанс у 2005 році завершити переговорний процес. Все залежатиме від парламенту, є всі шанси погодити проблемні  питання”, - сказав він.

Голова парламентсько-урядової комісії щодо вступу України до СОТ народний депутат С.Касьянов повідомив присутнім, що протігом попередньої сесії урядова частина законів так і не була визначена, а потім уряд політизував процес прийняття цих законів.

В.Литвин зазначив, що “не вистачає серйозної розмови”.  “Ми пливемо за течією, не вистачає загального бачення, що ми хочемо зробити в Україні”, - сказав він.

Голова Верховної Ради України також наголосив, що він чекає від представників громадських організацій, учасників зустрічі “ініціативи на випередження”.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51