Проектом закону передбачено адаптацію Закону "Про захист прав споживачів" до директив Європейського Союзу, що необхідно для забезпечення вступу України до СОТ.

У проекті уточнюються вимоги щодо інформування споживачів про ціни, установлюються правовідносини, пов’язані з укладенням договорів із споживачами на відстані та договорів, укладених поза торговельними та діловими приміщеннями, у сфері споживчого кредитування; конкретизуються положення щодо недійсності умов договорів, що обмежують права споживачів тощо. Законопроектом пропонується внести зміни, спрямовані на усунення зайвих технічних бар’єрів у торгівлі.

Погоджуючись в цілому із необхідністю прийняття цього проекту, Комітет висловив й  певні застереження. Зокрема, на думку членів Комітету, у законопроекті порівняно із нормами діючого закону звужені права громадських організацій споживачів. Так, відповідно до статті 26 Закону "Про захист прав споживачів" громадські організації споживачів мають право проводити експертизу та випробування товарів (робіт, послуг), вносити в органи державного управління пропозиції щодо підвищення якості товарів (робіт, послуг), про тимчасове зупинення випуску та реалізації товарів (робіт, послуг), тобто сприяти органам влади у реалізації державної політики щодо захисту прав споживачів.

Згідно статті 25 законопроекту громадські організації споживачів спрямовують свою діяльність лише на споживачів товарів (продукції) і можуть звертатись до суду про визнання дій продавця і виробника протиправними  лише в сфері обміну товарів.

Таким чином, наголосили народні депутати, з поля зору громадських організацій споживачів виключено сферу послуг, у першу чергу - житлово-комунальних, які мають велику соціальну значимість і потребують постійного контролю за якістю з боку громадськості. Крім того, згідно запропонованої редакції, громадські організації споживачів не зможуть контролювати такі сфери як кредитування, торгівлю на відстані, поза межами торговельних приміщень тощо.

Слід звернути увагу на те, що у поданому урядом законопроекті вилучено ряд положень діючого закону, яким передбачено, що "Держава підтримує діяльність об’єднань громадян", щодо права громадських організацій споживачів захищати в судовому порядку права споживачів. які не є членами громадських організацій споживачів (об’єднань споживачів).

  
Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51