Проаналізувавши стан справ та обговоривши питання приватизації присадибних ділянок у центральній частині м. Вишгорода Спеціальна контрольна комісія встановила, що Вишгородська міська рада прийняла рішення "Про забудову центральної частини міста", 10/3, яким обмежується приватизація земельних ділянок, що надані громадянам для будівництва та обслуговування приватних будинків і знаходяться в центральній частині міста; На підставі цього рішення мешканцям м. Вишгорода, земельні ділянки яких лежать у межах вулиць Шолуденка, Набережної, Київської та Кургузова, відмовляють у їх приватизації.

Як зазначила виконуюча обов'язки голови Комісії Людмила Кириченко, таке рішення Вишгородської міськради порушує Конституцію України та земельне законодавство. Зокрема, ст.14 Конституції встановлює, що право власності на землю гарантується. Це право набувається і реалізується громадянами, юридичними особами та державою виключно відповідно до закону. Крім того, відповідно до ст. 64 Конституції конституційні права і свободи людини і громадянина не можуть бути обмежені, крім випадків, передбачених Конституцією України. Земельний кодекс України та інше земельне законодавство не містять норм щодо обмеження приватизації земельних ділянок.

Наголошувалося й на тому, що прокуратура Вишгородського району внесла протест на рішення Вишгородської міськради, проте міськрада його відхилила як такий, що не грунтується на вимогах чинного законодавства; Також Вишгородський районний суд Київської області визнав незаконним і скасував рішення Вишгородської міськради. А Апеляційний суд Київської області за апеляційною скаргою виконавчого комітету Вишгородської міськради, не розглядаючи справу по суті, за формальними ознаками скасував рішення Вишгородського районного суду Київської області, заяву прокурора залишив без розгляду. За касаційним поданням прокурора Вишгородського району Верховний Суд України ухвалою від 31.08.2005 р. направив справу на новий розгляд до апеляційного суду Київської області;

На засіданні Комісії зазначалося, що за позовами громадян, яким Вишгородська міська рада відмовила в приватизації належних їм присадибних ділянок, Вишгородський райсуд прийняв рішення, які вступили в законну силу, про визнання рішення Вишгородської міськради № 10/3 незаконним і скасування його та зобов‘язання Вишгородської міськради вчинити передбачені законом дії щодо приватизації присадибних ділянок громадян. Відділ державної виконавчої служби Вишгородського районного управління юстиції не може забезпечити примусове виконання цих рішень. Оскільки Вишгородська міська рада не виконує рішення судів і не дає дозволу на приватизацію присадибних ділянок, розташованих у центральній частині міста.

З метою забезпечення законності в ході приватизації присадибних ділянок у м. Вишгороді, Спеціальна контрольна комісія пропонує Міністерству юстиції України вжити встановлених законодавством заходів для забезпечення безумовного виконання рішень судів про визнання незаконним та скасування відповідного рішення Вишгородської міської ради та вчинити передбачені законом дії щодо приватизації присадибних ділянок громадян.

Комісія вважає за необхідне звернутися до Генеральної прокуратури України з пропозицією здійснити перевірку дотримання вимог законодавства з питань приватизації земельних ділянок у рішеннях Вишгородської міської ради, а також дій або бездіяльності посадових осіб Вишгородської міської ради на предмет наявності підстав для застосування кримінальної відповідальності за невиконання судових рішень, що набрали законної сили, або перешкоджання їх виконанню.

  
Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51