Виконуючий обов'язки Голови Комітету з питань Європейської інтеграції Олег Зарубінський у вступному слові зазначив, що питання адаптації українського законодавства до законодавства ЄС є одним з пріоритетів Плану дій Україна-ЄС. І якщо донедавна цей процес був пасивним, то зараз "настав час активних і консолідованих дій парламенту, уряду, інших структур влади на шляху зближення України з Європейським Союзом".

О.Зарубінський відзначив активну роль парламентського Комітету у цьому процесі, який докладає всіх зусиль для успішного виконання Плану дій Україна-ЄС. Він повідомив, що у парламенті зареєстровано близько 1600 законопроектів, які в обов'язковому порядку повинні отримати висновок Комітету на предмет відповідності їх європейському законодавству.

О.Зарубінський також нагадав про прийняту Програму адаптації українського законодавства до вимог законодавства ЄС. За його словами, механізм її виконання є недосконалим. Це, власне, і спонукало Комітет до проведення міжнародної науково-практичної конференції, на якій би представники країн-членів ЄС поділилися досвідом адаптації свого законодавства до законодавства ЄС на шляху до вступу до Європейського співтовариства.

Надзвичайний та Повноважний Посол Великої Британії в Україні Роберт Брінклі відзначив важливість проведення міжнародної конференції у Верховній Раді напередодні самміту Україна-ЄС 1 грудня. Посол наголосив на тому, що Україною зроблені помітні кроки на шляху до утвердження верховенства права, особливо у питаннях свободи засобів масової інформації.

Р.Берклі, говорячи про здійснювані в Україні перетворення, зазначив, що велика частина реформ, незважаючи на здобутки в окремих сферах, все ще залишаються на стадії планування. На його погляд, основним завданням на даному етапі є досягнення професіоналізму та незалежності судової гілки влади. Уряд України також має прояснити свій підхід у питаннях приватизації та реприватизації.

Надзвичайний та Повноважний Посол Великої Британії висловив думку щодо початку перемовин про лібералізацію візового режиму між ЄС та Україною ще до початку самміту Україна-ЄС.

Р.Берклі підтвердив готовність Великої Британії надавати практичну допомогу Україні у питанні наближення України до ЄС.

Заступник Голови Комітету з питань Європейської інтеграції Михайло Поживанов розповів учасникам конференції про роботу Комітету з питань Європейської інтеграції у процесі наближення законодавства України до законодавства ЄС. Він відзначив хаотичність цієї роботи на початковій стадії процесу і значну її активізацію після створення у Верховній Раді Комітету з питань Європейської інтеграції. Торкаючись виконання Плану дій Україна-ЄС, М.Поживанов зазначив, що для успішного його виконання потрібно розробляти конкретні заходи адаптації вітчизняного законодавства у щорічних планах. Планування такої роботи у середньо - та довгостроковій перспективі, на його думку, є недоцільним.

Перший заступник Голови Комітету висловився за продовження систематизації роботи по адаптації українського законодавства до вимог ЄС, а також нагадав, що Планом дій Україна-ЄС передбачено укладання нової посиленої Угоди між ЄС та Україною, виконання якої має привести Україну до вступу в ЄС.

Учасники конференції заслухали та взяли участь в обговоренні доповідей щодо ролі національних парламентів у адаптації до законодавства ЄС, та у підготовці до членства в ЄС, а також ролі судової влади у контексті Плану дій Україна-ЄС, застосування принципів права ЄС у національному судочинстві.

У ході дискусії відзначалося, що говорити про адаптацію українського законодавства до законодавства ЄС ще рано. На сучасному етапі скоріше потрібно говорити про імплементацію вітчизняного законодавства. Адаптація законодавства стане наступним щаблем на шляху зближення України з Євросоюзом.

Говорячи про дотримання європейських стандартів в українському судочинстві, народний депутат Віктор Шишкін зазначив, що прийнятий закон "Про судоустрій" погіршив стан вітчизняної судової системи. Просування у галузі процесуального законодавства народний депутат також вважає недостатнім. Є проблеми на рівні кримінального процесу. В.Шишкін вважає вітчизняне кримінальне судочинство найбільш недолугим, оскільки тут відбувається найбільше порушень конституційних прав громадян. За його словами, навіть новий Кримінально-процесуальний кодекс пишеться за старим філософським забарвленням. "Ми сьогодні стоїмо перед проблемою: чи варті ми бути частиною європейського дому з таким менталітетом", - зазначив В.Шишкін.

Учасники конференції висловили свої пропозиції і рекомендації парламентському Комітету з питань Європейської інтеграції, які стануть йому в нагоді у роботі над наближення українського законодавства до законодавства ЄС.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51