Законопроектом вносяться зміни до  законів з оподаткування з метою удосконалення окремих норм для забезпечення ефективного наповнення доходної частини бюджету та здійснення своєчасного фінансування державних цільових програм.

Зокрема, проектом, з метою прискорення здійснення податковими органами перевірки достовірності даних податкової декларації, пропонується запровадити обов’язкове подання платниками податку разом з податковою звітністю копію записів в електронному вигляді у реєстрі виданих та отриманих податкових накладних за податковий період.

Народні депутати зауважили, що надання зазначених записів певним чином розкриває значну частину виробничої інформації платника податку. На їх думку, чинний порядок надання інформації щодо змісту податкових накладних тільки при проведенні перевірок податковим органами є більш прийнятним.

Проектом пропонується  для платників ПДВ при імпорті товарів, митна вартість однієї партії яких перевищує один мільйон гривень, дозволити за власним бажанням надавати митному органу авальований податковий вексель на суму податкового зобов’язання зі строком його погашення протягом наступних тридцяти календарних днів.

На думку народних депутатів, зазначена законодавча пропозиція потребує докладного обґрунтування, зокрема доцільності запровадження такої норми тільки для платників податку, які поставляють партію митною вартістю саме у один мільйон гривень (а чому не два або п’ять мільйонів гривень). Крім того, документи, подані до проекту, не містять жодних обґрунтувань необхідності заміни податкового векселя на авальований податковий вексель.

Проектом пропонується у Законі "Про оподаткування прибутку підприємств" визначити механізм обчислення банками процентних ставок за депозитами (вкладами) та кредитами. Члени Комітету вважають, що такі питання мають регулюватися законодавством щодо банківської діяльності.

Проектом пропонується включити до переліку загальнодержавних податків та зборів (обов'язкових платежів)  "щорічний платіж для здійснення заходів на проведення профілактики та лікування від алкогольної та тютюнової залежності". Народні депутати зауважили, що пропозиція запровадження нового податку не узгоджується із проголошуваною Урядом політикою щодо зниження податкового тиску на вітчизняного товаровиробника.

Загалом зміни пропонуються до 15 законів з питань оподаткування. На засіданні Комітету йшлося й про те, що не всі подані до проекту документи містять вичерпне обґрунтування необхідності запровадження тих чи інших змін.

За підсумками обговорення ухвалено рішення створити робочу групу, до складу якої ввійдуть народні депутати, представники уряду, фахівці для підготовки узгодженого проекту.

 
Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51