З огляду на те, що в листі Президента України немає конкретних пропозицій щодо змісту закону, зазначалося на засіданні Комітету, а також той факт, що повернення заощаджень громадян є на сьогодні найболючішою проблемою в державі і ігнорування вирішення законних вимог громадян нашого суспільства з цього питання не тільки не додаватиме авторитету нашому суспільству, а значно впливатиме на результати оцінки міжнародною спільнотою розвитку демократії у державі, Комітет ухвалив рішення запропонувати Верховній Раді України подолати вето Президента України.

Члени Комітету підтримали низку законопроектів, які стосувалися вирішення такої проблеми як повернення грошових заощаджень громадян. Зокрема: про внесення змін до Закону "Про Держаний бюджет України на 2005 рік", яким пропонується встановити, що розрахунки з погашення зобов’язань держави по знецінених грошових заощадженнях громадян в установах Ощадного банку колишнього СРСР та державних цінних паперів колишнього СРСР здійснюються шляхом прямої виплати через установи Ощадбанку у розмірі 1,5 млрд. гривень та відповідної субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам у розмірі 5 млрд. гривень для погашення заборгованості таких громадян, що утворилась станом на 1 вересня 2004 року за спожиті електричну і теплову енергію, природний газ, тверде паливо, послуги водопостачання та водовідведення, квартирну плату.

Підтримано, поданий народними депутатами М.Степановим,  М.Рудьковським, законопроект "Про спрямування коштів від повторної приватизації ВАТ "КГТ “Криворіжсталь" на повернення заощаджень громадян", яким пропонується спрямувати кошти, що надійдуть до Державного бюджету України від повторного продажу 93,02 відсотка статутного фонду ВАТ "Криворізький гірничо-металургійний комбінат "Криворіжсталь" на поступову компенсацію громадянам втрат від знецінення грошових заощаджень.

Члени Комітету підтримують і проект закону про внесення змін до Закону "Про Державний бюджет України на 2005 рік", внесений народними депутатами Н.Шуфричем, В.Зайцем, яким пропонується кошти від продажу пакету акцій ВАТ "Криворізький гірничо-металургійний комбінат “Криворіжсталь" спрямувати в повному обсязі виключно на погашення знецінених грошових заощаджень громадян.

Народні депутати висловились за підтримку проекту про внесення змін до Закону "Про Держаний бюджет України на 2005 рік", поданий народними депутатами В.Воюшем, В.Місюрою, яким пропонується установити, що кошти одержані від продажу державного пакету акцій ВАТ "Криворіжсталь", зараховуються до доходів загального фонду державного бюджету у повному обсязі та використовуються на погашення зобов’язань держави по знецінених грошових заощадженнях громадян в установах Ощадного банку колишнього СРСР.

Підтримують народні депутати ц законопроект народних депутатів Б.Губського, С.Саса, яким пропонується збільшити видатки на заходи щодо поступової компенсації громадянам втрат від знецінених грошових заощаджень у частині спеціального фонду на 24200000 тис. грн. А також народного депутата І.Кальніченка, яким пропонується додаткові надходження до бюджету від повторної приватизації ВАТ "Криворізький гірничо-металургійний комбінат "Криворіжсталь" понад обсяги спрямувати на покриття дефіциту Пенсійного фонду України для виплати пенсій у сумі 2,8 млрд. гривень, накопичення матеріальних цінностей державного матеріального резерву в сумі 2 млрд. гривень, виплату громадянам України компенсації втрат від знецінення грошових заощаджень і страхових внесків, вкладених до 2 січня 1992 року в установи колишнього Ощадного банку СРСР, що діяли на території України і установи колишнього Укрдержстраху, та викуп облігацій Державної цільової безпроцентної позики 1990 року в сумі 8,870 млрд. грн.

 
Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51