У четвер розпочався дводенний візит Голови Верховної Ради Володимира Литвина до Республіки Казахстан.

Цього ж дня відбулась зустріч В.Литвина з Головою Мажилісу Парламенту Республіки Казахстан  Уралом Мохамеджановим.

“Наші стосунки мають високий рівень, потенціал і перспективи, - сказав В.Литвин. – Причини цього потрібно шукати і в історії”.

Голова Верховної Ради України висловив думку щодо необхідності “проведення інвентаризації” двосторонніх стосунків з метою визначення першочергових пріоритетів і завдань, в яких потрібно задіяти парламентську складову. На думку В.Литвина, “особливо важливим є налагодження системи співпраці на рівні парламентських комітетів і груп дружби”. Він висловив переконання, що підписання Меморандуму про міжпарламентське співробітництво між Верховною Радою України та Мажилісом Парламенту Республіки Казахстан дозволить налагодити системну співпрацю між вищими законодавчими органами наших держав.

В.Литвин висловив задоволення динамікою розвитку двосторонніх економічних стосунків, зазначивши, що економіки наших держав у багатьох напрямках можуть взаємодоповнювати одна одну.

Голова Верховної Ради, зокрема, вважає перспективною співпрацю в енергетичній сфері та космічній галузі. Особливе значення, за його словами, надається розвиткові співпраці в енергетичній сфері, зокрема, у використанні нафтогазотранспортних коридорів, у перспективі – нафтопроводу Одеса-Броди-Плоцьк.

В.Литвин наголосив на зацікавленості у розвитку взаємовідносин у сфері АПК.

Він також зазначив, що Україна надає великого значення розвиткові гуманітарно-культурної співпраці з Казахстаном. “Нас пов’язує ім’я Тараса Шевченка. Це яскрава сторінка, яку нам ще потрібно вивчити”. Він також високо оцінив зусилля казахстанської влади, спрямовані на підтримку української діаспори і висловився за розширення співробітництва між учбовими  закладами наших країн.

В.Литвин висловив думку щодо того, що Україні і Казахстану необхідно брати участь “у всіх міжнародних об’єднаннях, де є інтереси наших держав”.

У.Мухамеджанов зазначив, що Україну і Казахстан “пов’язують дружні стосунки, які набувають нового змісту”.  Він висловив впевненість, що офіційний візит делегації українського парламенту на чолі з В.Литвином  надасть нового імпульсу нашим взаємовідносинам.

У.Мухамеджанов зазначив, що економічні стосунки між Україною і Казахстаном розвиваються динамічно. Серед пріоритетних напрямів співпраці він, зокрема,  назвав співробітництво в галузі поставок та транзиту казахстанської нафти. Серед існуючих проблем У.Мухамеджанов назвав високі тарифи на транспортні перевезення, відсутність двосторонніх механізмів, страхування ризиків. Разом з тим, він висловив впевненість, що ці проблеми будуть успішно розв’язані.

Він також зазначив, що обидві країни дуже багато роблять у питаннях розвитку гуманітарно-культурного співробітництва.

У. Мухамеджанов високо оцінив рівень співпраці Республіки Казахстан і України в ОБСЄ.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51