Учасники слухань, проаналізувавши стан справ із працевлаштуванням інвалідів, наголосили, що удосконалення та подальша практична реалізація існуючої законодавчої бази у сфері соціального захисту та реабілітації неповносправних людей є однією із складових державної політики щодо інвалідів.

У ході слухань, в яких взяли участь віце-прем'єр-міністр В'ячеслав Кириленко, представники Міністерства охорони здоров'я, Міністерства фінансів, активісти громадського руху інвалідів, керівники підприємств, на яких масово працюють особи з обмеженими фізичними можливостями, зверталася увага на те, що за останнє десятиріччя чисельність інвалідів в Україні збільшилась з 2,1 до 2,6 млн. осіб і досягла 5 відсотків від загальної чисельності населення. Із кожних 100 інвалідів внаслідок трудового каліцтва та професійного захворювання трудовою діяльністю зайнято лише 6 осіб, а з усієї чисельності інвалідів з дитинства – тільки 10,5 відсотка.

Тому важливого значення набуває система заходів, орієнтованих на працевлаштування інвалідів. Законодавче забезпечення працевлаштування інвалідів регулюється базовим Законом України "Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні", статтею 19 якого передбачено встановлення нормативу робочих місць для працевлаштування інвалідів у розмірі чотирьох відсотків від середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу за рік, а якщо працює від 8 до 25 осіб, - у кількості одного робочого місця для підприємств (об'єднань), установ і організацій незалежно від форми власності і господарювання.В 2004 році на підприємствах, що подали у 2005 році звіти, фактично працювало 323,083 тис. інвалідів. У поточному році чисельність працевлаштованих інвалідів перевищила нормативну на 5, 814 тис. осіб.

З метою збереження існуючих і створення нових робочих місць для працевлаштування інвалідів підприємствам громадських організацій інвалідів протягом останніх чотирьох років виділено безповоротної фінансової допомоги у розмірі 69,8 млн. грн. Упродовж 2001 року – 9 місяців 2005 року за кошти Фонду соціального захисту інвалідів було створено 9,77 тис. робочих місць для працевлаштування осіб з обмеженими фізичними можливостями. Водночас Національною програмою професійної реабілітації та зайнятості осіб з обмеженими фізичними можливостями в Україні на 2001 – 2005 роки передбачено до кінця поточного року збільшити чисельність працюючих інвалідів до 401,4 тис. осіб, у тому числі шляхом створення не менш як 12,5 тис. нових робочих місць за рахунок коштів Фонду соціального захисту інвалідів. Досягненню цієї мети, зазначали учасники слухань, сприятиме законодавча новела, внесена до статті 19 базового Закону, щодо визначення нормативу робочих місць для забезпечення працевлаштування інвалідів виключно Законом України "Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні".

Разом з тим створення рівних можливостей для одержання інвалідами продуктивної та адекватно оплачуваної роботи відповідно до вимог Конвенції про професійну реабілітацію та зайнятість інвалідів № 159 Міжнародної організації праці, інших міжнародно-правових документів з цієї проблематики потребує удосконалення цілої низки чинних законодавчих актів, що регулюють державну політику в сфері зайнятості населення. Інваліди у працездатному віці, які шукають роботу, зазначали учасники комітетських слухань, - обмежені в праві на вибір та вид трудової діяльності, позбавлені матеріального забезпечення на випадок безробіття та соціальних послуг з працевлаштування, а зрештою – досягнення матеріальної незалежності.

Відповідний законопроект з цього приводу – про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо реалізації інвалідами права на трудову зайнятість вже розроблено народним депутатом Сушкевичем В.М. та прийнято Верховною Радою 21.10.2004р. в першому читанні за основу. Однак, підготовка його до другого читання у профільному Комітеті з питань соціальної політики та праці гальмується.

Учасники слухань звернули увагу на низку інших нерозв'язаних проблем, дотичних до працевлаштування інвалідів, зокрема у сфері освіти: відсутність у навчальних закладах належних фінансових ресурсів для спеціального забезпечення навчально-виховного процесу та корекційно-розвиткової роботи з інвалідами, їх дистанційного навчання, брак педпрацівників з відповідною фаховою підготовкою, бар'єрність у доступі до відповідних навчальних закладів та вільного пересування в них тощо. У виступах також наголошувалося на ролі реабілітації в процесі відновлення і збереження здоров'я, матеріального забезпечення, посиленої трудової та громадської діяльності осіб з обмеженими фізичними і розумовими можливостями. Зверталася увага на те, що з прийняттям Верховною Радою Закону "Про реабілітацію інвалідів в Україні" зроблено важливий крок до впровадження комплексного підходу до реабілітаційного процесу інвалідів та його законодавчого забезпечення.

Розширення мережі центрів раннього втручання і соціальної реабілітації дітей-інвалідів, центрів професійної, медичної та соціальної реабілітації осіб з обмеженими фізичними можливостями, а також введення в дію Всеукраїнського центру професійної реабілітації інвалідів сприяло не лише реалізації Національної програми, яка є основною ланкою державної системи професійної реабілітації, але й забезпечило надання інвалідам фахової підготовки, адекватної вимогам сучасного ринку праці, активізувало процеси активної соціальної інтеграції інвалідів у суспільство.

Учасники слухань наголошували на важливій ролі у забезпеченні зайнятості інвалідів громадських організацій інвалідів, їх підприємств та організацій. З метою подальшого розвитку малого підприємництва для забезпечення зайнятості осіб з обмеженими фізичними можливостями та створення мережі з реалізації товарів, що виготовляються підприємствами громадських організацій інвалідів за їх ініціативи та за сприяння секретаріатів регіональних комісій за період 2002 – 2004 років створено майже 195 малих підприємств, де працевлаштовано більш, ніж 1,3 тис. інвалідів.

За підсумками обговорення учасники комітетських слухань рекомендувати Кабінету Міністрів, Раді міністрів Автономної Республіки Крим, обласним, Київській та Севастопольській міським державним адміністраціям в процесі розроблення і реалізації заходів у сфері зайнятості населення зосередити увагу на першочерговому вирішенні питань професійної реабілітації та працевлаштування осіб з обмеженими фізичними можливостями.

Кабінету Міністрів рекомендовано прискорити підготовку та скерування до парламенту урядового законопроекту щодо бюджетного фінансування реабілітаційних центрів для інвалідів та дітей-інвалідів та передбачити в процесі подальшого опрацювання проекту закону про Державний бюджет України на 2006 рік можливість не залучати цільові кошти, що надходять до Фонду соціального захисту інвалідів, як штрафні санкції за невиконання нормативу робочих місць для забезпечення працевлаштування інвалідів, на фінансування непритаманних їм функцій, зокрема утримання реабілітаційних центрів.

Учасники слухань також рекомендували Комітету у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів звернутися до Голови Верховної Ради України з поданням щодо прискорення розгляду законопроектів про внесення змін до Бюджетного кодексу України та про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реалізації інвалідами права на трудову зайнятість.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51