Члени Комітету розглянули проекти законів про перехоплення телекомунікацій, відповідно внесені народним депутатом Ю.Кармазіним та народними депутатами В.Лебедівським, О.Єдіним, О.Климпушем, А.Шкілем.

Народні депутати вирішили об'єднати законопроекти з урахуванням висловлених зауважень і пропозицій, взявши за основу перший проект.

Необхідність розроблення законопроекту полягає в тому, що на сьогодні відсутні закони, які б дали ефективну можливість правоохоронним органам у співпраці з іншими органами виконавчої та судової влади, з підприємствами галузі телекомунікацій створювати та використовувати автоматизовані системи перехоплення телекомунікацій у процесі здійснення оперативно-розшукової діяльності.

В законопроекті, враховані висновки та рекомендації, які були сформовані комітетами Верховної Ради, об'єднаннями підприємств галузі, громадськими організаціями під час обговорення законопроекту про моніторинг телекомунікацій, поданого Кабінетом Міністрів.

Законопроект визначає порядок створення та експлуатації системи перехоплення в мережах телекомунікацій, право власності на неї, права та обов'язки спеціально уповноваженого органу, оперативних підрозділів, операторів мереж телекомунікацій, що приймають участь у створенні та введенні в експлуатацію системи перехоплення, порядок здійснення перехоплення телекомунікацій та отримання інформації за його результатами. Проект регулює відносини між суб'єктами права в процесі створення та введення в експлуатацію системи перехоплення мережі телекомунікацій та в процесі здійснення перехоплення телекомунікацій, визначає порядок взаємодії з питань перехоплення телекомунікацій державних органів, підрозділи яких здійснюють оперативно-розшукову діяльність, з відповідними органами іноземних держав.

У відповідності до вимог Конституції визначені підстави та порядок автоматизованого оформлення дозволів на проведення перехоплення.

Законопроектом встановлено порядок протоколювання всіх дій оперативних органів та порядок оскарження таких дій в разі порушення прав людини.

Комітет зазначив, що прийняття цього закону врегулює проблему відсутності законів, які забезпечують ефективний захист конституційних прав споживачів послуг телекомунікацій під час перехоплення телекомунікацій, особливо при впровадженні автоматизованих систем такого перехоплення.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51