Створенню Закону слугувала стаття 63 Закону України "Про вищу освіту", де визначено, що вищий навчальний заклад державної та комунальної форм власності самостійно розпоряджується доходами та іншими надходженнями, одержаними від надання дозволених законодавством платних послуг. Таке розпорядження включає в себе право відкривати поточні та депозитні рахунки в банках, збереження коштів на депозитних рахунках банків, право придбання майна та його використання на підставі договорів тощо. Цей нормативно-правовий акт вирішує багато спеціальних питань для вищих навчальних закладів, у тому числі у сфері організаційних взаємовідносин між органами Державного казначейства, розпорядниками, одержувачами бюджетних коштів, а також розподіл обов'язків та відповідальності між ними в процесі обслуговування Державного бюджету України за видатками.

Ця норма не передбачає право інститутів Національної академії наук України і державних галузевих академій наук розпоряджатися доходами від надання платних послуг.

Така дискримінація, на думку членів Комітету, вбачається необґрунтованою. Це і слугувало створенню відповідного Закону.

Заступник Голови Комітету з питань науки і освіти Сергій Дорогунцов зазначив, що в разі подолання вето Президента України, Закон буде сприяти уникненню майнової дискримінації Національної академії наук України і державних галузевих академій наук порівняно з вищими навчальними закладами та рішенню багатьох практичних питань в фінансово-господарській діяльності установ, організацій та підприємств, які перебувають у віданні Національної академії наук України і державних галузевих академій наук. Це дозволило б також усунути труднощі при забезпеченні фінансування філіалів, об'єктів соціальної сфери, розташованих поза місцем дислокації інститутів (на іншій адміністративній території), яким відновлено у відкритті рахунків в органах Державного казначейства України та не дозволено відкривати рахунки в установах банків. Воно відповідає змісту права оперативного управління майном некомерційних організацій, передбаченому у Господарському кодексі України та у Постанові Кабінету Міністрів України "Про затвердження переліку платних послуг, які можуть надаватися бюджетними науковими установами".

Комітет, детально вивчивши зауваження до Закону України "Про внесення зміни до статті 5 Закону України "Про особливості правового режимі діяльності Національної академії наук України, галузевих академій наук та статусу їх майнового комплексу", рекомендує Верховній Раді прийняти зазначений Закон з частковим врахуванням пропозицій Президента до нього.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51