Законопроект визначає загальні принципи та особливості організаційних і правових заходів держави в сфері соціального забезпечення, соціального захисту та підтримки випускників закладів для дітей сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Члени Комітету відзначили, що позитивним у законопроекті є те, що він містить спеціальні норми, які встановлюють систему соціального захисту та суспільної підтримки випускників дитячих будинків і регламентують функціонування такої системи.

Разом з тим законопроект містить положення, які вже врегульовані іншими законодавчими та нормативно-правовими актами, передусім законами України "Про охорону дитинства", "Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування", "Про сприяння соціальному становленню та розвитку молоді в Україні", Цивільного кодексу України та Сімейного кодексу України.

На думку членів Комітету, законопроект потребує суттєвого доопрацювання в частині приведення використаних у ньому термінів, понять, формулювань, а також змісту окремих статей у відповідність до чинного законодавства.

Більшість позицій законопроекту передбачають ізоляцію дітей-сиріт – випускників інтернатних закладів – в інших закладах (центрах соціальних служб, молодіжних центрах праці, центрах соціальної та психологічної адаптації). Члени Комітету вважають запровадження таких норм суперечить ідеї інтеграції таких дітей у суспільство та їх соціалізації.

Законом України "Про соціальну роботу з дітьми та молоддю" повноваження щодо здійснення соціальної роботи з сім'ями, дітьми та молоддю шляхом надання їм соціально-педагогічних, психологічних, соціально-медичних, соціально-економічних, юридичних та інформаційних послуг покладено на Державну соціальну службу для сім'ї, дітей та молоді та її регіональні структурні підрозділи – центри соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді. Створення центрів соціальних служб для випускників закладів для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування члени Комітету вважають недоцільним, оскільки це призведе до дублювання повноважень існуючих служб і невиправданого витрачання бюджетних коштів.

Комітетом підготовлено ряд постатейних пропозицій і зауважень до зазначеного законопроекту та подано для вивчення і доопрацювання Комітету з питань молодіжної політики, фізичної культури, спорту і туризму.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51