Голова постійної делегації Борис Олійник поінформував журналістів про питання, розглянуті Парламентською Асамблеєю з 20 по 24 червня цього року. Загалом сесія ПАРЄ розглянула близько 20 питань, серед яких, зокрема, були: "ЗМІ і тероризм", "Довкілля і Цілі розвитку тисячоліття", "Поточна ситуація в Косово", "Дотримання обов'язків і зобов'язань Російською Федерацією", "Функціонування демократичних інститутів в Азербайджані", "Демократичний контроль над сектором безпеки в країнах-членах РЄ" тощо.

Голова постійної делегації розповів про участь членів парламентської делегації у роботі комітетів Парламентської асамблеї і пленарних засіданнях. Членами української делегації Б.Олійником та А.Раханським було ініційовано внесення поправки до проекту Резолюції "Довкілля і Цілі розвитку тисячоліття", якою наголошувалося на необхідності надання Україні технічного і фінансового сприяння у якнайшвидшому подоланні наслідків катастрофи на Чорнобильскій АЕС.

Б.Олійник також поінформував про свою зустріч з Президентом ПАРЄ Ван дер Лінденом, на якій було обговорено питання візиту в Україну на початку липня Президента і Президентського комітету Асамблеї.

Голова постійної делегації розповів про обговорення доповіді "Поточна ситуація в Косово", про внесені ним поправки до резолюції, а також про осуд ним "спочатку бомбардування, а зараз відокремлення Косово від Сербії". Він наголосив на тому, що "без Сербії проблему Косово не розв'язати".

Заступник Голови постійної делегації Анатолій Раханський зазначив, що сесія ПАРЄ була напруженою і на ній не розглядалося жодного питання, яке б не торкалося України. На прикладі обговорення доповіді "Довкілля і Цілі розвитку тисячоліття" А.Раханський звернув увагу на відсутність в Україні програми "Якісна вода". Через нерозв'язання цієї проблеми потерпає більша частина населення України.

У ході обговорення доповіді "Внесок Європейського банку реконструкції і розвитку в економічний розвиток Центральної і Східної Європи" Асамблея одноголосно ухвалила Резолюцію разом з поправкою, внесеною Б.Олійником і А.Раханським щодо фінансування ЄБРР-основного розпорядника Чорнобильського фонду-заходів із подолання наслідків катастрофи на ЧАЕС.

А.Раханський запросив Президента Асамблеї Ван дер Ліндена відвідати Чорнобильску АЕС під час його візиту в Україну.

Члени української делегації, торкаючись питання виконання взятих Україною перед Радою Європи зобов'язань, яке заплановано для розгляду ПАРЄ восени поточного року на черговій сесії Асамблеї, зазначили, що їх залишилося небагато, зокрема 5 основних, але суттєвих. Серед них: прийняття нового Кримінально-процесуального кодексу; ухвалення Хартій меншинних мов; вилучення із внесенних до Конституції України змін стосовно імперативного мандату та зняття з прокуратури функції нагляду; передачі в Міністерство юстиції пенітеціарної системи, розкриття гучних резонансних вбивств журналістів і політиків. При цьому Голова постійної делегації Борис Олійник висловив сумнів у тому, що ПАРЄ застосує до України санкції щодо невиконання нею своїх зобов'язань. Він зазначив, що ПАРЄ скоріше всього збереже моніторинг України.

А.Раханський зазначив, що "Україна майже нічого не зробила аби ліквідувати свої борги перед РЄ" і висловився за те, щоб не допустити збільшення невиконаних зобов'язань за рахунок нових, зокрема, питання політичних в'язнів, "яке ось-ось постане в Україні".

Члени постійної делегації поінформували про візит членів Моніторингового комітету ПАРЄ Х.Северінсен і Р.Вольвенд, які на початку вересня прибудуть в Україну для розгляду скарг українських громадян, що надійшли в Парламентську асамблею.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51