28 червня у Варшаві відбулося засідання Президії Парламентської асамблеї України і Республіки Польщі (ПАУП) під головуванням віце-голови української частини ПАУП, заступника Голови Комітету Верховної Ради України у закордонних справах Сергія Бичкова та голови польської частини ПАУП Віце-маршалек Сенату Республіки Польща Іоланти Данеляк.

У зустрічі взяли участь: з українського боку – народні депутати України В.Драчевський, Б.Загрева та А.Шкіль, радник Посольства України в Республіці Польща І.Цепенда; з польського боку – Віце-маршалек Сейму Республіки Польща К.-М.Уяздовський, співголова Українсько-польської парламентської групи, депутат Сейму Республіки Польща Я.Бира, директор з питань підтримки польської діаспори Сенату Республіки Польща А.Козловський.

За результатами обговорення сторони прийняли рішення провести ІІ засідання ПАУП 18 липня у Варшаві. Заплановано, що в порядок денний чергового засідання ПАУП будуть включені такі питання:

- спільні ініціативи щодо формулювання пріоритетів східної політики Європейського Союзу, які б сприяли поглибленню співпраці України з ЄС;

- парламентська підтримка забезпечення членства України в СОТ та набуття Україною статусу асоційованого члена ЄС;

- поглиблення співробітництва України з НАТО;

- двосторонні торгівельні відносини; поліпшення можливостей доступу українських та польських суб’єктів підприємницької діяльності до ринків обох країн; реалізація інвестиційного проекту Броди-Плоцьк; спільні економічні проекти в Іраку;

В ході засідання С.Бичков порушив питання потреби більш широкого залучення обох країн до діяльності в міжнародних організаціях з метою реалізації спільних проектів. На його думку, надзвичайно важливим у цьому контексті є транзит нафти територіями країн ГУАМ, до яких долучиться Казахстан та країни Центральної Азії. Тому, з огляду на виключну роль Польщі та України на транзитному просторі від Чорного до Балтійського морів, він акцентував увагу на важливості участі Республіки Польща у роботі ГУАМ в якості спостерігача. Водночас було наголошено на зацікавленості України у наданні Польщею та Литвою підтримки у набутті нашою країною статуса спостерігача у Раді держав Балтійського моря.

Зі свого боку, І.Данеляк підтвердила, що Польща дотримується обіцянки докласти всі зусилля для зближення України з ЄС. За словами Віце-маршалека, не можна втрачати сприятливий клімат у взаємовідносинах України з ЄС і висловила стурбованість польської сторони долею законодавчих ініціатив, які мають дозволити Україні отримати членство в СОТ вже у цьому році.

  
Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51