Законопроектом передбачається запровадження надання роботодавцями для своїх працівників талонів на харчування для придбання їжі та/або продуктів харчування у будь-яких акредитованих осіб, як складової частини  особистого раціону харчування працівників.

Проектом надаються окремі пільги з оподаткування, зокрема, пропонується: номінальну вартість талонів на харчування, які роботодавцем видаються працівнику додатково до заробітної плати, не включати до складу загального місячного або річного оподатковуваного доходу і не оподатковувати податком на доходи громадян, витрати роботодавця на  придбання талонів включати до валових витрат підприємства і не оподатковувати податком на прибуток підприємств, операції з випуску, придбання, передачі, використання погашення та викупу талонів на харчування включати до переліку операцій, що не є об’єктом оподаткування на додану вартість, на номінальну вартість талонів на харчування не нараховувати збір на обов’язкове державне пенсійне страхування. 

Члени Комітету висловили до положень проекту низку зауважень. Зокрема, введення запропонованих законопроектом талонів на харчування змусить направляти на ці цілі частину коштів, які виділяються на заробітну плату з бюджетів різних рівнів або за рахунок коштів роботодавців. Це, на думку народних депутатів, не сприятиме підвищенню розміру заробітної плати працівників як державних установ, організацій і підприємств, так і недержавних.

За економічною природою виплати підприємства на харчування найманих працівників, зазначалося на засіданні Комітету, є прихованою формою виплати заробітної плати, із сум якої не сплачується податок з доходів фізичних осіб, внески до фондів соціального страхування, що негативно позначатиметься на формуванні загальнодержавних соціальних фондів, а також формуванні місцевих бюджетів.

З пропозицією, яка передбачає не оподатковувати податком на прибуток підприємств витрат роботодавця на придбання талонів, шляхом включення їх до валових витрат підприємств, члени Комітету погоджуються лише для виробництв з тяжкими та шкідливими умовами праці.

Законопроект розроблено без врахування вимог частини 2 статті 27 Бюджетного кодексу України, в якій зазначено, що до проектів законів, набрання чинності якими призведе до збільшення видатків або скорочення доходів бюджету, суб’єктом законодавчої ініціативи додаються  пропозиції

  
Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51