Учасники заходу обмінялися досвідом функціонування спеціальних економічних зон у двох країнах-сусідах: Україні та Польщі.

Про досягнення Польщі у розбудові спеціальних економічних зон та їх функціонуванні розповів директор однієї з найбільших СЕЗ у Польщі – “Євро-Парк Мєлєц” Маріуш Блендовскі. За його словами, вдала організація роботи зони, починаючи від законодавчого забезпечення, дозволила залучити майже втричі більше коштів інвесторів.

Торговий радник Республіки Польща в Україні А.Сковронська-Лучинська наголосила на тривалому процесі створення та розвитку СЕЗ та на важливій ролі інвесторів (зазвичай великих світових компаній) у цьому процесі.

Представник Мєлєцької агенції регіонального розвитку Владислав Ортиль на прикладі Лєгніцької СЕЗ розповів про функціонування інфраструктури СЕЗ (фінансові, науково-технічні, соціальні та ін. аспекти).

Окремо учасники "круглого столу" розглянули питання закриття спеціальної економічної зони. Зокрема, представники польської сторони повідомили про те, що з метою зниження соціальних ризиків та економічних втрат у випадку ліквідації СЕЗ, у Польщі було проведено реорганізацію зон. Закриття однієї малоефективної зони супроводжувалось розширенням іншої, більш розвиненої.

Керівник проекту НАЦ “Інститут Реформ” Маркіян Дацишин у своєму виступі провів загальний огляд спеціальних економічних зон та територій пріоритетного розвитку України. Він наголосив на тому, що загрозою розвитку цих територій на Україні виступає існування великої кількості організацій, що прагнуть до власної наживи.

Учасники "круглого столу" також обговорили питання використання нових економічних важелів для прозорого розвитку СЕЗ/ТПР на території України.

Представники регіонів (голова Львівської обласної ради, міський голова м. Нововолинськ, Голова Ради Директорів ТПР Східний Крим, заступник міського голови м. Харкова, директор адміністрації СЕЗ “Славутич” та ін.) представили перспективи та загрози розвитку практично всіх СЕЗ/ТПР на території України.

Учасники заходу, проаналізувавши міжнародний досвід функціонування спеціальних економічних зон, зробили висновок, що для України особливої пріоритетності набуває питання підвищення ефективності застосування СЕЗ як інструменту інвестиційної та регіональної політики.

Критичне осмислення іноземного досвіду, підсилене комплексним аналізом стану справ у вітчизняних спеціальних зонах, наголошувалося під час "круглого столу", сприятиме виробленню адекватних заходів державної політики у цій сфері та сприятиме євро інтеграційним процесам в Україні.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51