У понеділок Голова Верховної Ради України Володимир Литвин провів традиційну зустріч з послами країн-членів ЄС, на якій було обговорено широке коло питань зовнішньої і внутрішньої політики України, ситуацію після завершення президентських виборів, в період формування нового складу Уряду.

“Я бачу в парламенті необхідний потенціал підтримки ініціатив Президента України, - сказав В.Литвин. – Можна очікувати, що в основному склад Кабінету Міністрів буде сформовано ще до кінця цього тижня”.

В.Литвин, за його словами, виходить з того, що ті депутати, які проголосують за кандидатуру Прем’єр-міністра, візьмуть на себе зобов’язання працювати до парламентських виборів спільно і з Урядом, і з Президентом України.

В той самий час, Голова Верховної Ради України, передбачаючи можливість переформатування депутатських груп і фракцій, відповідаючи на запитання, зазначив, що вважає хибною практикою “силове формування більшості у парламенті”. На думку В.Литвина, коаліція, яка буде утворена, до певної міри матиме ознаки ситуативності.

На прохання послів розмова торкнулася також перспектив внесення змін до Закону про вибори народних депутатів України. В.Литвин не виключає ініціативи щодо цього і вважає необхідним врахувати практику реалізації виборчого законодавства в ході президентських виборів.

Відповідаючи на запитання стосовно ймовірності люстрації, В.Литвин зазначив, що, на його думку, “влада не повинна займатися ревізією минулого, а повинна думати про перспективи країни”. “У нас усіх є розуміння того, що сьогодні ще не перемога демократії, зроблено лише перший крок, а парламентські вибори покажуть, чи пройшли ми “точку повернення”, - підсумував Голова Верховної Ради України.

Однією з основних тем розмови були взаємини України і Європейського Союзу. В.Литвин вважає доцільним уточнення, конкретизацію Плану дій Україна-ЄС, зокрема, врахування у ньому позицій щодо надання Україні статусу країни з ринковою економікою, практичної підтримки у вступі до СОТ, утворення зони вільної торгівлі з країнами–членами ЄС, зняття обмежень у торгово-експортних взаєминах, наявність деяких преференцій у візовому режимі для громадян України. “Це ті п’ять кроків, які, ми сподіваємось, ЄС зробить назустріч нам, в той час як дев’яносто п’ять відсотків повинні ми зробити самі у себе вдома, причому працювати для цього день і ніч”, - наголосив В.Литвин.

 
Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51