Комітет з питань промислової політики і підприємництва розглянув проект закону про заготівлю деревини в лісах України, внесений народним депутатом Р.Зваричем.

Законопроект розроблений з метою встановлення правил визначення, розподілу і освоєння лісосічного фонду та ефективного контролю під час здійснення заготівлі деревини та її обігом до першої переробки, запобігання неправомірній заготівлі деревини.

Зазначений законопроект передбачає проведення заготівлі деревини виключно лісокористувачами - спеціалізованими лісогосподарськими підприємства і належать до сфери управління Державного комітету лісового господарства України. Право заготовляти деревину також надано лісокористувачам (іншим юридичним та фізичним особам (фермерам) із спеціальною підготовкою), яким надано лісовий фонд в концесію.

При цьому лісокористувачу надано право на договірних засадах залучати інших господарюючих суб'єктів для виконання робіт, пов'язаних із рубкою та заготівлею деревини. Однак відповідальність за належне проведення рубки покладається на лісокористувача.

Зазначена норма стимулюватиме лісокористувача належним чином заготовлювати деревину, оскільки передбачається суворіші покарання.
Проект спрямований на забезпечення більш детального законодавчого врегулювання заготівлі деревини в лісах України.

За висновками експертів, "потреба у цьому є, проте вирішувати зазначену проблему шляхом прийняття нового вузькоспеціалізованого закону є недоцільним. Адже такий закон, по-перше, буде дублювати з відповідних питань Лісовий кодекс України, породить проблему конкуренції норм зазначених законодавчих актів, узгодження їх один з одним, а, по-друге, він не забезпечує комплексного підходу до врегулювання питань заготівлі деревини, які не можна розглядати у відриві від інших елементів управління (регулювання) даною сферою природокористування (екологічного контролю за дотримання вимог лісового законодавства, екологічного аудиту лісогосподарських підприємств, планування й фінансування заходів з раціонального використання лісових ресурсів, справляння зборів за спеціальне використання лісових ресурсів тощо).

Висловлювалась думка, щоб уникнути тиражування зайвих законодавчих актів з одного питання, доцільно було б пропозиції щодо вдосконалення законодавчого регулювання заготівлі деревини у лісах України оформити як зміни й доповнення до Лісового кодексу України, який є базовим законодавчим актом у даній сфері суспільних відносин, що встановлює основні вимоги щодо заготівлі деревини в Україні, визначає склад осіб, які здійснюють заготівлю деревини, порядок встановлення розміру заготівлі деревини та лісосічного фонду тощо.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51