Делегація міжпарламентської мережі «Об’єднані для України» (United for Ukraine, U4U) відвідала Україну з робочим візитом на День Державного прапора та День Незалежності Української держави. До делегації увійшли 30 депутатів із 15 парламентів європейських країн. Міжпарламентська мережа U4U налічує понад 400 депутатів з понад 40 країн Європи. За підсумками візиту законодавці ухвалили Спільну Заяву на знак солідарності з народом України. Наводимо її повний текст. 

 

СПІЛЬНА ЗАЯВА

членів глобальної парламентської мережі

«ОБ’ЄДНАНІ ДЛЯ УКРАЇНИ»

у рамках візиту в Україну з нагоди Дня Незалежності
(23-24 серпня 2022 рік)

 

Ми, вільно обрані члени суверенних парламентів, що представляємо глобальну парламентську мережу «Об'єднані для України», під час нашого четвертого візиту солідарності в Україну,

Вітаємо український народ із Днем Незалежності та підтверджуємо нашу рішучу підтримку суверенітету, незалежності, єдності, територіальній цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів та її європейського покликання.

Посилаючись на історичне рішення Європейської Ради від 23 червня 2022 року про надання Україні європейської перспективи та статусу кандидата на членство в ЄС,

Ми, представники парламентів ЄС, зобов’язуємось надати всю необхідну підтримку Україні у сферах, визначених Європейською Комісією, які б дозволили розпочати переговори з Україною про вступ в першій половині 2023 року та, за можливості, завершити їх до виборів нового Європейського парламенту та формування нової Європейської комісії до 2029 року. Інтеграція України до Єдиного ринку ЄС має стати першочерговим завданням, щоб гарантувати негайний доступ до максимальних економічних вигод від членства в ЄС. Інтеграція до ЄС – це єдиний шлях до успіху демократичної держави на пострадянському та посттоталітарному просторі. Такий розвиток подій гарантував би міцний мир на європейському континенті.

Ми залишаємось відданими продовжувати політичну, військову, економічну та гуманітарну підтримку України в її боротьбі з російською збройною агресією. Перемога України у цій війні має екзистенційне значення як для України, так і для всіх демократій у світі. Україна захищає безпеку та стабільність євроатлантичного простору, нашу власну безпеку, так само як і наші спільні цінності. Ми з нетерпінням чекаємо Вільнюського саміту НАТО 2023 року для посилення практичної військової співпраці та просування євроатлантичних прагнень України. Розширення НАТО забезпечило безпеку мільйонів європейських громадян і сприяло миру та стабільності в євроатлантичному регіоні.

Ми засуджуємо використання Росією інструментів ядерного тероризму. Зберігаючи бойове озброєння біля ядерних реакторів Запорізької АЕС і обстрілюючи станцію, Росія може спричинити масштабнішу за Чорнобильську ядерну катастрофу для всієї Європи. Російська атомна промисловість повинна бути під санкціями. Запорізька АЕС має бути повернута під контроль України.

Ми підкреслюємо вирішальну роль Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) у забезпеченні безпеки ядерних об’єктів в Україні та підтримуємо заклик української влади до Ради Безпеки ООН негайно вжити заходів щодо демілітаризації зони відчуження Запорізької АЕС, дозволяючи МАГАТЕ негайно взяти під повний контроль майданчик атомної електростанції.

Ми найсуворіше засуджуємо агресивну війну Російської Федерації проти України, а також залучення Білорусі до цієї війни та вимагаємо від Росії негайно припинити всі військові дії в Україні та безумовно вивести всі сили та військову техніку з усієї міжнародно визнаної території України.

Ми наголошуємо, що військова агресія та вторгнення є серйозним порушенням міжнародного права, зокрема Женевської конвенції, додаткових протоколів до неї та Статуту ООН.

Ми висловлюємо невдоволення та обурення з приводу повідомлень про звірства, вимушене переміщення, грабунки та напади на цивільну інфраструктуру, зокрема лікарні, медичні установи, школи, притулки та автомобілі швидкої допомоги, і повністю підтримуємо розслідування, розпочате прокурором Міжнародного кримінального суду щодо військових злочинів та злочинів проти гуманності, а також роботу Слідчої комісії Управління Верховного комісара ООН з прав людини. Організація Об’єднаних Націй і Червоний Хрест повинні активізувати зусилля з порятунку військовополонених і розслідування їх смерті на незаконно окупованих територіях.

Ми продовжуємо підтримку всієї оборонної допомоги, що надається українським збройним силам, у тому числі окремо запропонованої державами-членами ЄС, колективно через Європейський фонд миру, іншими міжнародними партнерами, і закликаємо до подальшого збільшення конкретних внесків у термінове зміцнення обороноздатності України.

Ми впевнені, що для припинення агресивної поведінки Росії необхідно забезпечити повну деокупацію території України, відшкодування збитків та притягнення винних до відповідальності. Війна почалася з тимчасової окупації та спроби незаконної анексії Автономної Республіки Крим та міста Севастополь. Завершення війни має включати звільнення українського Криму.

Ми суворо засуджуємо спроби Росії нав’язати російські паспорти громадянам України, які проживають на тимчасово окупованих територіях Херсонської та Запорізької областей, а також плани російської окупаційної влади організувати так звані референдуми в тимчасово окупованих областях України. Їхні результати будуть недійсними та анульованими. Міжнародна спільнота не визнає такі інсценовані шоу, спрямовані на легітимізацію територіальних ігор Росії як частину її загарбницької війни проти України.

Ми закликаємо всі демократії світу рішуче відреагувати на незаконну паспортизацію та підготовку так званих референдумів, терміново поставивши Україні більше важкого озброєння для звільнення цих територій та запровадивши нові економічні санкції проти Росії, зокрема припинення видачі віз громадянам Росії та анулювання діючих. Оскільки росіяни переважно підтримують війну проти України, їх слід позбавити права перетинати міжнародно визнані кордони, доки вони не навчаться їх поважати.

Ми вітаємо єдність ЄС та його міжнародних партнерів у запровадженні нових санкцій у відповідь на агресію Росії проти України та підкреслюємо, що повне та ефективне впровадження існуючих санкцій у всьому ЄС та міжнародними союзниками ЄС зараз стає пріоритетом.

Ми закликаємо міжнародну спільноту зайнятися економічними та соціальними наслідками війни Росії проти України та розпочати масштабну інвестиційну програму відновлення України за рахунок внесків донорів та відшкодувань Росією збитків від війни, включаючи російські активи, які раніше були заморожені внаслідок санкцій та мають бути законно конфісковані відповідно до міжнародного права.

Ми вітаємо заяви багатьох європейських регіонів і міст про припинення партнерства з Росією та закликаємо європейські органи місцевого самоврядування та міста налагодити співпрацю з українськими містами та регіонами-побратимами.

Ми висловлюємо нашу підтримку роботі Міжнародної Кримської платформи і вітаємо підсумки другого саміту Міжнародної Кримської платформи 23 серпня 2022 року. Дуже важливо забезпечити, щоб цей формат був і надалі функціональним, активним та ефективним. Ми готові підтримувати діяльність Платформи в усіх її вимірах, у тому числі парламентському. Ми вважаємо, що парламентський трек також сприятиме досягненню цілей Міжнародної Кримської платформи, сприяючи прийняттю національними парламентами законодавства щодо посилення політики невизнання та інших сфер діяльності Платформи.

Нарешті, ми висловлюємо неподільну солідарність з народом України та його сильним прагненням перетворити свою країну на демократичну та процвітаючу європейську державу, визнаючи статус кандидата на членство в ЄС України.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51