Г.Крючков звертає увагу Президента України на те, що до Верховної Ради України досі не внесено пропозицій щодо чисельності Збройних Сил на кінець поточного, 2005 року, хоча бюджетні призначення на оборону на 2005 рік визначені з урахуванням того, що загальна чисельність Збройних Сил України має бути скорочена протягом року на 50 тисяч осіб.

Верховна Рада України, реалізуючи повноваження, передбачені Конституцією України, Законом від 22 червня 2004 року затвердила їх загальну чисельність станом на 31 грудня 2004 року в кількості 285 тисяч осіб, у тому числі 210 тисяч військовослужбовців.

За минулий рік загальна чисельність Збройних Сил України фактично зменшилася на 70 тисяч осіб. Прийняття Верховною Радою України і реалізація положень Закону “Про державні гарантії соціального захисту військовослужбовців, які звільняються із служби у зв’язку з реформуванням Збройних Сил України, та членів їх сімей” дозволили здійснити таке масштабне скорочення армії з порівняно меншими морально-психологічними втратами.

Голова Комітету зазначає, що невирішеність у законодавчому порядку питання про чисельність Збройних Сил призведе до того, що їх скорочення відбуватиметься не в правовому полі, чого не можна допустити.

На думку Г.Крючкова, принципового вирішення потребує також питання про обсяги фінансування потреб оборони. Законом “Про оборону України” встановлено, що “фінансування потреб національної оборони держави здійснюється виключно за рахунок Державного бюджету України в обсягах, розмір яких визначається щорічно Законом України “Про Державний бюджет України”, які забезпечують належне виконання завдань оборони, але не менше трьох відсотків від запланованого обсягу валового внутрішнього продукту”. Проте жодного року ця вимога Закону не виконувалась. На потреби оборони виділялось не більше 1,5 відсотка від обсягу валового внутрішнього продукту. Передбачені Законом “Про Державний бюджет України на 2005 рік” витрати на ці цілі становлять лише 1,54 відсотка від ВВП.

У листі йдеться про те, що Кабінет Міністрів України вніс 24 грудня 2004 року на розгляд парламенту законопроект, яким передбачається фінансування потреб національної оборони держави здійснювати виключно за рахунок коштів державного бюджету України в обсягах, необхідних для забезпечення належного виконання завдань оборони. При цьому на потреби оборони призначається із загального фонду Державного бюджету України не менш як 2,09 відсотка від запланованого обсягу валового внутрішнього продукту.

Г.Крючков інформує главу держави про те, що розглядаючи попередньо законопроект, члени Комітету звернули увагу на те, що протягом майже усіх років існування Збройних Сил України їх фінансування здійснювалося в межах 50-60 відсотків від мінімально необхідних потреб, що вкрай негативно позначалось на їх ресурсному забезпеченні, оснащенні озброєннями і військовою технікою, реальних можливостях виконувати покладені на них конституційні обов’язки, а відтак в цілому на обороноздатності держави.

За даними Міністерства оборони України, понад 80 відсотків озброєння і військової техніки вітчизняних Збройних Сил знаходиться в експлуатації більше 20 років. У несправному стані перебувають 40 відсотків бойових літаків. Потребують ремонту та продовження ресурсу понад 50 відсотків зенітних ракетних комплексів і 60 відсотків бойових кораблів і катерів. Непридатними до бойового використання на кінець нинішнього року матимемо до 70-80 відсотків основних номенклатур ракетно-артилерійського озброєння.

В разі, якщо ресурсне, насамперед фінансове забезпечення потреб оборони здійснюватиметься в таких обсягах, як досі, це може поставити під загрозу боєздатність Збройних Сил.

Серйозну загрозу, зазначає Голова Комітету у листі, становить перенасиченість баз і арсеналів озброєнням. На 184 об’єктах Збройних Сил зберігається майже 123 тисячі умовних вагонів (2,45 мільйона тонн) ракет і боєприпасів. Кошти на їх збереження і утилізацію виділяються вкрай недостатні.

Особливої уваги потребує вирішення соціальних проблем захисників Вітчизни та членів їх сімей, долі кількох сотень військових містечок, які вивільняються у процесі реформування Збройних Сил.

Все це, на думку членів Комітету, потребує всебічного врахування при вирішенні питання про обсяги фінансування потреб оборони.

Члени Комітету звертаються до глави держави з проханням розглянути ситуацію, що склалася, внести найближчим часом пропозиції про загальну чисельність Збройних Сил України на 2005-й і наступні роки для законодавчого врегулювання цього питання відповідно до вимог Конституції України, а також висловити позицію стосовно внесеного Кабінетом Міністрів проекту Закону щодо обсягів бюджетного фінансування потреб оборони.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51