Увага акцентувалася на ролі фондового ринку в процесі розбудови економіки України:, проблемах і перспективах розвитку. облікової системи на ринку цінних паперів України. А також основних напрямках розвитку законодавства з точки зору професійних учасників ринку цінних паперів та законодавчого забезпечення діяльності фондового ринку в Україні. Учасники круглого столу обговорили питання щодо ролі фондової біржі у приватизаційних процесах.

Як зазначив Перший заступник голови Комітету Володимир Демьохін, “піднята проблема настільки глибока і актуальна, що й декількох днів поспіль було б замало для її розв’язання. Тому мусимо зосередитись на найбільш вагомих”. До таких він відносить:  стан та перспективи розвитку інститутів спільного інвестування; роль недержавних пенсійних фондів у розбудові інноваційної моделі економіки; розробка заходів щодо запобігання розмиванню державної частки майна у статутних фондах акціонерних компаній. На переконання В.Демьохіна, потребує законодавчого врегулювання питання продажу пакетів акцій приватизованих підприємств виключно на фондових біржах.

Сьогодні Комітет працює над низкою законопроектів щодо врегулювання окреслених питань. Зокрема, пропонується привести повноваження Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку, визначені Законом “Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні”, у відповідність з повноваженнями, наданими цій Комісії законами “Про інститути спільного інвестування (пайові та корпоративні інвестиційні фонди)”, “Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг”, “Про обіг векселів в Україні”.

Оскільки професійною діяльністю на ринку цінних паперів мають займатись не всі суб‘єкти господарювання, а лише суб‘єкти підприємницької діяльності, пропонуємо у визначенні “професійної діяльності на ринку цінних паперів” слова “суб‘єктів господарювання” замінити на слова “суб‘єктів підприємницької діяльності”.

Змінами до Закону “Про державне регулювання ринку цінних паперів в України” пропонується доповнити перелік повноважень Державної комісії з цінних паперів та фондового, відповідно до яких Комісія має визначати порядок ведення та вести реєстр професійних учасників ринку цінних паперів, інститутів спільного інвестування та саморегулівних організацій.

До одного з проектів закону включено декілька положень, які стосуються ліцензування діяльності на ринку цінних паперів. Зокрема, змінами до Закону “Про державне регулювання ринку цінних паперів в України” уточнюється, що плата за видачу ліцензій встановлюється Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку за погодженням з Кабінетом Міністрів України.

Доповненням до Закону "Про Національну депозитарну систему та особливості електронного обігу цінних паперів в Україні" пропонується встановити, що державним представником у Національному депозитарії, депозитаріях, організаторах торгівлі та інших професійних учасниках ринку цінних паперів не може бути посадова особа органів управління Національного депозитарію, депозитаріїв, організаторів торгівлі та інших професійних учасників ринку цінних паперів.

 
Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51